Ruimtevaartnieuws

Marshelikopter Ingenuity gaat sneller en hoger dan ooit tevoren op 49e vlucht

NASA’s Ingenuity helikopter vliegt nu bijna twee jaar op Mars en breekt nog steeds records. De Ingenuity vloog sneller en hoger dan ooit tijdens zijn meest recente vlucht op de rode planeet op zondag 2 april 2023.

Ingenuity krijgt vakantie
Illustratie van de Ingenuity helikopter van de NASA op Mars. Credit: NASA/JPL-Caltech

De helikopter van 1,8 kilogram haalde zondag een topsnelheid van 23,3 kilometer per uur en een maximale hoogte van 16 meter, aldus het vluchtlogboek van de missie. De vorige records waren respectievelijk 21,6 km/u en 14 meter.

Ingenuity landde in februari 2021 samen met de Perseverance rover op de bodem van de Jezero krater op Mars. Op 19 april van dat jaar vloog Ingenuity voor het eerst door de lucht van de rode planeet. Dat was een vlucht van 39 seconden waarbij geen afstand werd afgelegd.

De kleine helikopter voerde in de weken daarna nog vier vluchten uit en slaagde in zijn technologiedemonstrerende missie om aan te tonen dat verkenning vanuit de lucht mogelijk is op Mars, ondanks de zeer ijle atmosfeer van de planeet.

En toen bleef Ingenuity gewoon doorvliegen, op een verlengde missie waarbij het dient als verkenner voor de naar leven zoekende, monsters verzamelende Perseverance. De vlucht van zondag was de 49ste voor Ingenuity en vlucht 50 staat ook al weer voor de deur.

In de loop van zijn 49 Marsvluchten tot nu toe, is Ingenuity in totaal 86,7 minuten in de lucht gebleven en heeft 11,224 kilometer op de rode planeet afgelegd. De kilometerteller van Perseverance staat momenteel op 17,17 kilometer.

In de 45 kilometer brede Jezero krater bevonden zich in het verleden een meer en een rivierdelta, de belangrijkste reden waarom NASA de krater heeft uitgekozen voor de missie van Perseverance.

De rover verzamelt tientallen monsters die in een gezamenlijke campagne van de NASA en de ESA misschien al in 2033 naar de Aarde zullen worden teruggebracht.

Eerste publicatie: 5 april 2023
Bron: NASA