Exoplanetenjager van de ESO ziet 4 asteroïden

SPHERE ziet asteroïden
Van links naar rechts met de klok mee: 29 Amphitrite, 324 Bamberga, 2 Pallas, and 89 Julia. Image credit: Vernazza et al / ESO.

Het Spectro-Polarometric High-contrast Exoplanet Research (SPHERE)-instrument dat is geïnstalleerd aan de Very Large Telescope op het Paranal Observatorium in Chili heeft gedetailleerde opnames gemaakt van de asteroïden 2 Pallas, 89 Julia, 29 Amphitrite en 324 Bamberga. Dit zijn vier van de miljoenen rotsblokken die zich tussen de planeten Mars en Jupiter bevinden in de hoofdgordel van asteroïden.

Asteroïde 2 Pallas werd op 28 maart 1802 ontdekt door de Duitse astronoom Heinrich Wilhelm Olbers. Deze asteroïde heeft een doorsnede van ongeveer 512 kilometer en het is daarmee de derde asteroïde in de hoofdgordel en één van de grootste asteroïden in ons zonnestelsel. 2 Pallas bevat ongeveer 7% van de totale massa van de asteroïdengordel. Kort na de ontdekking werd de asteroïde dan ook als planeet aangeduid.

  • 89 Julia heeft een grootte van ongeveer een derde van 2 Pallas en deze asteroïde werd op 6 augustus 1866 ontdekt door de Franse astronoom Édouard Stephan. Het is een asteroïde van het S-type en dat betekent dat het een silicaatrijke asteroïde is.
  • 29 Amphitrite is een asteroïde met een doorsnede van 230 kilometer. Deze asteroïde werd op 1 maart 1854 ontdekt door de Duitse astronoom Albert Marth.
  • 324 Bamberga werd op 25 februari 1892 ontdekt door de Oostenrijkse astronoom Johann Palisa.
  • 324 Bamberga ia ongeveer even groot als 29 Amphitrite. 324 Bamberga is één van de grootste koolstofrijke (C-type) asteroïden in de hoofdgordel.

Tegenwoordig neemt men aan dat C-type asteroïden afkomstig zijn uit de buitenste delen van het zonnestelsel en dat ze met de migratie van de gasplaneten naar binnen toe zijn gemigreerd. Het is daarom aannemelijk dat ze ijs in hun binnenste hebben.

In de science fiction wordt de asteroïdengordel vaak afgebeeld als een plaats waar gewelddadige botsingen plaatsvinden. Het is een ruimte volgepakt met grote rotsen die zelfs voor de meest doorgewinterde ruimtepiloot te gevaarlijk is. In werkelijkheid is de asteroïden een erg lege ruimte.

De totale asteroïdengordel heeft een massa die gelijk is aan 4% van de massa van de Maan en ongeveer de helft van deze massa wordt ingenomen door de 4 grootste asteroïden: Ceres, 2 Pallas, 4 Vesta en 10 Hygiea.

 

Eerste publicatie: 29 december 2017
Bron: ESO, sci-news.com