Gallus – Jonge Haan

Het sterrenbeeld Gallus – Haan naar een tekening van de Nedrlandse cartograaf Petrus Plancius

Dit sterrenbeeld werd gevormd door de Nederlandse theoloog en cartograaf Petrus Plancius. Het verscheen voor het eerst op zijn hemelglobe in 1612. De Duitse astronoom Jacobus Bartsch, die graag een verband zocht tussen de sterrenbeelden en de Bijbel, schreef in 1624 in zijn boek Usus Astronomicus dat dit de jonge haan was die kraaide nadat Petrus driemaal Jesus had verloochent. Of dit inderdaad de bedoeling van Plancius was weten we niet want Plancius heeft ons geen aantekeningen nagelaten.

Bartsch wist overigens helemaal niet dat Plancius de uitvinder van dit sterrenbeeld was. Hij zag Gallus voor het eerst in 1621 op een hemelgobe gemaakt door zijn landgenoot Isaac Habrecht. Hij dacht dan ook dat Habrecht het sterrenbeeld had uitgevonden.

Gallus lag in de Melkweg in het noordelijke deel van wat nu het sterrenbeeld Puppis is. Ofschoon verschillende astronomen Gallus overnamen op hun sterrenkaarten komt het niet voor op de invloedrijke kaarten van Johann Bode.

Eerste publicatie: 29 juli 2009
Laatste keer bijgewerkt op: 26 februari 2017

We doen dagelijks onze best om alle artikelen zonder taal-, tik- en inhoudelijke fouten te plaatsen maar ondanks alle controle zie je zelf vaak je eigen fouten niet meer. Daarom stellen we het uitermate op prijs als je een fout komt melden!
Als je een spelfout hebt gevonden selecteer dan a.u.b. de tekst en druk Ctrl+Enter. Heb je een inhoudelijke fout gevonden, schrijf dan in het commentaarveld wat er volgens jou niet correct is.
We proberen alle gemelde fouten zo snel als mogelijk te verbeteren. Omdat de meldingen anoniem zijn vindt er geen communicatie plaats met de indiener. We houden ons het recht voorbehouden om meldingen niet te verwerken.