Astronomisch NieuwsBuitenaards leven - exoplaneten

Hebben astronomen een tweede interstellair object gevonden?

asteroïde 'Oumuamua
Artist impression van de eerste interstellaire asteroïde ‘Oumuamua. De asteroïde werd op 19 oktober 2017 ontdekt door de Pan-STARRS 1 telescoop op Hawaii. Credit: ESO/M. Kornmesser

Volgens een aankondiging van het Minor Planet Center heeft een amateurastronoom mogelijk een object gevonden dat van buiten ons zonnestelsel afkomstig is.

In 2017 ontdekten astronomen ‘Oumuamua, het allereerste interstellaire object. De hyperbolische baan van het object wees er op dat het van buiten het zonnestelsel afkomstig moest zijn en ook niet meer terug zou komen. Er werd veel gespeculeerd over de herkomst en de aard van het object, tot aan buitenaardse intelligenties toe. Het nieuw gevonden object zou de tweede interstellaire bezoekers kunnen zijn maar er zijn wel nog veel meer waarnemingen nodig.

Het object werd voor het eerst op 30 augustus 2019 gezien door de amateurastronoom Gennady Borisov. Hij gebruikte daarvoor een zelf gebouwde telescoop. Andere waarnemingen volgden al snel. Gisteren, 11 september 2019, gaf het Minor Planet Center van het Center for Astrophysics een officiële circulaire over het object uit. Het object heeft de voorlopige aanduiding C/2019 Q4 (Borisov)  gekregen.

Als astronomen de interstellaire herkomst van het object weten te bevestigen dan zal het een nieuwe aanduiding krijgen die begint met 2I, het tweede interstellaire object.

Nu er meer waarnemingen beschikbaar komen zijn astronomen begonnen met het berekenen van de vorm van de baan van het object. Deze berekeningen duidden voorlopig op een hyperbolische vorm, dit in tegenstelling tot de elliptische vorm van de banen van de objecten die om de Zon draaien. De baan suggereert dat het object uiteindelijk het zonnestelsel weer zal verlaten en nooit meer terug zal komen.

Nu zijn er wel eerder objecten gevonden die bij de eerste berekeningen een hyperbolische baan volgden maar de vorm van die banen veranderde naar typische elliptische banen naarmate er meer waarnemingen beschikbaar kwamen.

De circulaire van het MPC geeft aan dat meer waarnemingen zeer gewenst zijn.

Vanaf de Aarde gezien bevindt het object zich momenteel dicht bij de Zon en dit zorgt er voor dat het object moeilijk is waar te nemen en astronomen erg voorzichtig moeten zijn met de potentiële effecten van de aardse atmosfeer op die waarnemingen.

Interstellaire objecten zijn erg interessant omdat ze informatie bevatten over hoe dingen er elders in het heelal uit zien. De eerste interstellaire bezoeker, ‘Oumuamua, zorgde voor veel opwinding; de opmerkelijke sigaarvorm van het object leidde tot de wildste speculaties. Dit nieuwe object zal ongetwijfeld ook weer voor veel opwinding zorgen. Voor astronomen is het belangrijk omdat ze het kunnen vergelijken met ‘Oumuamua. De eerste waarnemingen wijzen op een actieve komeet met een grote, tijdelijke atmosfeer oftewel coma.

Volgens het bericht van het MPC is het object, als er zich geen onverwachte uitdoving of uiteenvallen voor doet, minstens een jaar zichtbaar. De komende maanden zal er dus veel meer informatie vrijkomen over deze potentiële interstellaire bezoeker.

Eerste publicatie: 12 september 2019
Bron: Gizmodo