Astronomisch Nieuws

Help mee met het bedenken van namen voor nieuwe manen van Jupiter

De banen van alle Jupitermanen
De verschillende groepen Jupitermanen waaronder ook de recent ontdekte manen. Credit: Roberto Molar-Candanosa / Carnegie Institution for Science.

In 2018 ontdekte de astronoom Scott Sheppard samen met enkele collega’s 12 nieuwe manen in een baan om Jupiter. De ontdekking bracht het totaal aantal bekende manen op 79, een record in ons zonnestelsel. De astronomen roepen nu de hulp in van het publiek bij het selecteren van de namen voor vijf van deze recent ontdekte manen. Het gaat om de manen: S/2003 J5 (ook bekend als Jupiter LVII), S/2003 J15 (Jupiter LVIII), S/2003 J3 (Jupiter LX), S/2017 J4 (Jupiter LXV) en S/2018 J1 (Jupiter LXXI).

De wedstrijd is open voor iedereen ter wereld maar er zijn wel enkele spelregels die moeten worden gevolgd om de naamgeving succesvol te laten verlopen:

 1. De manen van Jupiter moeten worden vernoemd naar karakters uit de Griekse of Romeinse mythologie en ze moeten of afstammelingen of geliefden zijn van Jupiter (Romein) of Zeus (Grieks).
 2. Voorgestelde namen moeten bij voorkeur bestaan uit één woord en maximaal 16 karakters lang zijn.
 3. De voorgestelde namen mogen in geen enkele taal of cultuur beledigend zijn.
 4. De voorgestelde namen mogen niet al te zeer lijken op bestaande namen van andere manen of van planetoïden.
 5. Namen van zuiver of hoofdzakelijk commerciële aard zijn verboden.
 6. Namen van personen, plaatsen of gebeurtenissen die bekend zijn als politiek, militair of die verband houden met religieuze activiteiten zijn niet geschikt.
 7. Namen die herinneren aan levende personen zijn niet toegestaan.

Daarnaast zijn er voor de individuele manen ook nog regels:

 1. S/2003 J5 is een retrograde maan en de naam moet dus verband hebben met Jupiter of Zeus en eindigen op de letter “e”.
 2. S/2003 J15 is een retrograde maan en de naam moet dus verband hebben met Jupiter of Zeus en eindigen op de letter “e”.
 3. S/2003 J3 is een retrograde maan en de naam moet dus verband hebben met Jupiter of Zeus en eindigen op de letter “e”.
 4. S/2017 J4 is een retrograde maan en de naam moet dus verband hebben met Jupiter of Zeus en eindigen op een “e”.
 5. S/2018 J1 is een prograde maan en de naam moet gerelateerd zijn aan Jupiter of Zeus en eindigen op een “a”.

De wedstrijd is geopend van 21 februari 2019 tot 15 april 2019.

Hoe deel te nemen:

Twitter je voorgesteld naam voor de maan naar @JupiterLunacy en vertel de astronomen in maximaal 280 tekens waarom je voor die naam hebt gekozen. Je kan het ook doen in een korte video. Voeg de hashtag #NameJupitersMoons toe aan je bericht.

 

Eerste publicatie: 27 februari 2019
Bron: diverse persberichten, Sci-News