kalenders

Het Jaar van het Konijn

Het Konijn is het vierde dier van de Chinese dierenriem. Legendes zeggen dat het Konijn trots was – op het arrogante af – op zijn snelheid. Hij was buren met Os en maakte altijd grapjes over hoe langzaam Os was. Op een dag zei de Jade-keizer dat de volgorde van de dierenriem zou worden bepaald door de volgorde waarin de dieren van zijn gezelschap aankwamen. Konijn vertrok bij het aanbreken van de dag. Maar toen hij daar aankwam waren er geen andere dieren te zien. In de veronderstelling dat hij duidelijk de eerste zou zijn ging hij naar de kant en deed een dutje. Toen hij wakker werd waren er al drie andere dieren gearriveerd. Een daarvan was Os waar hij altijd op had neergekeken.

2023 - het jaar van de Haas
2023 – het jaar van het Konijn

Het Konijn wordt ook geassocieerd met de Aardse Tak (地支 / dì zhī) mǎo (卯)  en de uren 5 – 7 in de ochtend. In termen van Yin en Yang (阴阳—yīn yáng), is het Konijn Yin.

Konijnen zijn serieus met alles wat ze doen; ze vragen gewoon dat anderen hen op dezelfde manier behandelen. In de Chinese cultuur vertegenwoordigen konijnen de Maan. Sommigen zeggen dat het komt omdat de schaduwen op de Maan op een konijn lijken. Anderen zeggen dat het komt door de pure eigenschappen van het konijn.

In combinatie met de Hemelse Stammen (天干 / Tiān gān), is er een kalendercyclus van 60 jaar. Hoewel mǎo wordt geassocieerd met metaal doorlopen de Jaren ook de vijf elementen van de natuur (五行 / wǔ xíng).

Recente Jaren van het Konijn

Jaar Hemelse Stam Aardse Tak Dierenriem Element Yin Yang
1927 ding mǎo       Konijn Vuur Yin
1939 jǐ  mǎo       Konijn Aarde Yin
1951 xīn mǎo       Konijn Metaal Yin
1963 guǐ  mǎo       Konijn Water Yin
1975 mǎo       Konijn Hout Yin
1987 ding mǎo       Konijn Vuur Yin
1999 jǐ  mǎo       Konijn Aarde Yin
2011 xīn mǎo       Konijn Metaal Yin
2023 guǐ  mǎo       Konijn Water Yin

Persoonlijkheid en kenmerken

Voor buitenstaanders kan de vriendelijkheid van het Konijn zacht en zwak doen lijken. In werkelijkheid verbergt de stille persoonlijkheid van het konijn hun kracht en vertrouwen. Ze gaan gestaag op weg naar hun doel, ongeacht de negativiteit die andere hun geven.

Met hun goede redeneervermogen en aandacht voor detail zijn ze geweldige geleerden. Het zijn socializers met een aantrekkelijke uitstraling. Ze vinden het echter moeilijk om zich open te stellen voor anderen en wenden zich vaak tot escapisme.

Een eenvoudig en routineus leven is niet hun stijl. Hoewel ze conservatief en voorzichtig zijn in hun acties hebben ze af en toe verrassingen nodig om de boel op te fleuren.

Element Jaar Geluk
Water 1963, 2023 Deze Konijnen hadden tijdens hun jeugd financiële problemen maar zijn in staat om ongelukkige gebeurtenissen om te draaien. Tijdens de oudere jaren moet er geld uitgegeven worden om een lang leven te behouden.
Hout 1975,2035 Deze Konijnen zijn niet sluw maar hebben een paar trucjes achter de hand. Ze beginnen hun carrière succesvol en het geluk gaat door.
Vuur 1927, 1987 Deze Konijnen stoppen nooit om uit te rusten en zijn altijd ergens mee bezig. Ze zijn intelligent maar kunnen dingen halverwege opgeven. Ze zullen echter nog steeds genieten van een goed leven.
Aarde 1939, 1999 Deze Konijnen varen door het leven. Ze zijn natuurlijk en ontspannen en zelden door iemand geketst. Er wacht hen een lang leven vol geluk.
Metaal 1951, 2011 Deze Konijnen hebben een sterk zelfbeeld. Vol energie en veerkrachtig, ze zijn niet degenen die zich overgeven. Ze houden hun emoties echter opgekropt en kunnen moeite hebben om met anderen om te gaan. Met hulp zullen ze succesvol zijn.

Mannen die in het jaar van het Konijn worden geboren zijn heel erg beleefd en doen er alles aan om conflicten te vermijden. Ze hebben controle over zichzelf en zijn soms conservatief. Ze lijken misschien een ja-man maar ze hebben een grens die ze niet kunnen overschrijden.

Deze mannen houden van organiseren en decoreren en helpen hun vrouwen vaak met klusjes. Maar dat betekent niet dat ze het leuk vinden om verantwoordelijk te zijn voor het hele huis. Hoewel ze een goede vriend zijn houden ze er niet van om te dicht bij iemand te komen.

Vrouwen geboren in het jaar van het Konijn houden er van om sociaal te zijn. Ze zijn attent en behandelen iedereen beleefd. Ze zijn zich zeer bewust van hun publieke imago en haten geweld en ruzies.

In de liefde zijn ze erg extreem. Er is een duidelijk verschil tussen van wie ze houden en van wie ze niet houden. En die lijn passeren ze zelden. Maar als ze van iemand houden zullen ze alles in de relatie steken. Maar hoe dieper ze gaan hoe meer pijn ze kunnen krijgen. Deze konijnen zijn onzekerder dan anderen dierenriemdieren en moeten vaak gerustgesteld worden.

Verenigbaarheid

Konijnen zijn het best verenigbaar met Hond, Varken en Geit. Zowel Hond als Konijn willen een vredig en rustig leven. Konijn en Varken hebben vergelijkbare persoonlijkheden en zullen zich tot elkaar aangetrokken voelen. Geiten hebben iemand nodig waarop ze kunnen vertrouwen. Hazen vinden het leuk om voor andere te zorgen en vullen geiten goed aan.

Minst verenigbaar met: Haan, Draak, Rat. Konijn en Haan botsen sterk en zijn het minst verenigbaar. Zelfs het weer van vandaag kan aanleiding zijn voor ruzie. Draken hebben vergelijkbare doelen en interesses als Haas maar hun persoonlijkheden kunnen botsen. Relaties met ratten zijn lastig. Na verloop van tijd zullen er verschillen ontstaan en zal het onmogelijk worden om het met elkaar eens te worden.

Geluksdingen voor Konijnen

  • Kleuren: rood, roze, paars en blauw
  • Getallen: 3,4,9
  • Voorspoed: zuidoosten
  • Rijkdom: noordoosten, zuidwesten
  • Liefde: oosten

Ongelukkige dingen voor Konijnen

  • Kleuren: bruin, grijs, wit
  • Nummers: 5,11

Carriers geschikt voor Konijnen

Vanwege hun inlevingsvermogen en gevoelige artistieke gevoelens vinden mensen geboren in het jaar van het Konijn creatieve banen vaak aantrekkelijker. Velen zijn succesvol in kunst, muziek, architectuur en literatuur. Ze zijn ook geschikt voor taken die observatie en aandacht door fijne details vereisen. Voorbeelden hiervan zijn vertaling en zakelijk advies.

Als sociale vlinders hebben Hazen een breed sociaal netwerk. Hun vriendenlijst bevat iedereen, van overheidsfunctionarissen tot de gemiddelde persoon. Dus als een carrière sociale connecties vereist, zoals PR-banen, zou een Konijn een goede kandidaat zijn. Bovendien kunnen Konijnen carrières uitproberen waarbij beslissingen moeten worden genomen. Ze moeten echter een betrouwbare vriend aan hun zijde hebben om wat advies en tactieken te geven.

Eerste publicatie: 21 januari 2023