Astronomisch Nieuws

Hubble’s Pillars of Creation in infrarood

De "Pillars of Creation" in infrarood licht. Credit: NASA, ESA/Hubble and the Hubble Heritage Team)
De “Pillars of Creation” in infrarood licht. Credit: NASA, ESA/Hubble and the Hubble Heritage Team)

Wetenschappers hebben een van de meest iconische opnames die gemaakt is met de Hubble Space Telescope in 2015 opnieuw bewerkt waarbij de details van het infrarode licht naar voren zijn gehaald.

De afbeelding, die de naam “Pillars of Creation” heeft gekregen werd in 1995 door de Hubble Space Telescope gemaakt. Het is een klein gebied dat deel uitmaakt van de Arendnevel. De slurfachtige structuren in deze iconische Hubble-opname zijn stervormingsgebieden bestaande uit structuren van interstellair gas en stof.

Het gebied bevindt zich op een afstand van ongeveer 6500 tot 7000 lichtjaar van de Aarde en het is een deel van de veel grotere Arendnevel. Dit is een stervormingsgebied in het sterrenbeeld Serpens – Slang. De zuilen zijn ongeveer 4 tot 5 lichtjaar lang. De Arendnevel heeft een doorsnede van 55 tot 70 lichtjaar.

De beroemde foto van de “Pillars of Creation” die de NASA in 1995 vrijgaf toont ons het gebied in zichtbaar licht. Dit is het deel van het elektromagnetische spectrum dat we met het menselijke oog kunnen zien. In de nieuwe opname van het gebied zien we ze zoals ze er in infrarood licht uitzien. Infrarode golven kunnen door de dikke wolken heen zodat we kunnen zien wat er zich achter het gas en stof in de voorgrond bevindt.

Deze nieuwe opname toont ons het gebied in een heel ander perspectief, zonder dikke wolken van gas en stof. In deze infrarood opname die je heldere en schitterende sterren. Zelfs de babysterren zijn zichtbaar.

In tegenstelling tot de originele opname uit 1995 zijn de zuilen op deze infrarode opname veel zwakker en zijn ze niet zo prominent aanwezig als in de opname in zichtbaar licht. Ze lijken bijna op schaduwen in de achtergrond en ze lijken afstand te nemen van de schitterende sterren in de voorgrond.

De Arendnevel is in 1745 ontdekt door de Zwitserse astronoom Jean-Philippe Loys de Chesaux. De nevel heeft een visuele helderheid van magnitude 6 en kan al met een kleine telescoop vanaf de Aarde worden gezien. Om de Pillars of Creation te kunnen zien heb je echter wel een veel grotere telescoop nodig. De Arendnevel is in de zomermaanden het best zichtbaar.

Eerste publicatie: 13 april 2020
Bron: Hubble Heritage Team