Ruimtevaartnieuws

Ingenuity meldt zich na radiostilte van 63 dagen

Ruig terrein had Ingenuity ervan weerhouden te communiceren met zijn robotpartner, de Perseverance-rover.

De twee maanden durende stilte van de Ingenuity Mars helikopter is voorbij. Ingenuity kwam op 28 juni weer in contact met de missieleiding. Dit maakte NASA 30 juni bekend. Het was de eerste dergelijke communicatie sinds 26 april toen de 1,8 kilogram zware helikopter aan het einde van zijn 52ste vlucht niets meer van zich liet horen.

'Castell Henllys' van bovenaf: Deze kleurverbeterde afbeelding vanuit de helikopter toont het "Castell Henylls"-gebied in Jezero Crater op Mars.
‘Castell Henllys’ van bovenaf: Deze kleurverbeterde afbeelding vanuit de helikopter toont het “Castell Henylls”-gebied in Jezero Crater op Mars. Deze en andere foto’s die tijdens vlucht 48 zijn gemaakt, boden wetenschappers en roverplanners geavanceerde verkenningen, ongeveer twee weken voordat Perseverance dit gebied bereikte. Credits: NASA/JPL-Caltech.

Het deel van de Jezero krater dat de rover en de helikopter momenteel verkennen heeft veel ruig terrein waardoor communicatie-uitval waarschijnlijker wordt.

Het doel van het team is om Ingenuity vóór Perseverance te houden, wat soms inhoudt dat tijdelijk communicatiegrenzen worden overschreden. NASA is blij om weer binnen communicatiebereik te zijn met Ingenuity en bevestiging te hebben ontvangen dat vlucht 52 is geslaagd.

Ingenuity legde tijdens de 52ste vlucht een afstand af van 363 meter. Deze vlucht duurde 139 seconden. De belangrijkste doelen van de vlucht waren het verplaatsen van de helikopter en het maken van foto’s voor het wetenschapsteam van Perseverance.

De nieuw ontvangen vluchtgegevens suggereren dat Ingenuity in goede gezondheid verkeert. Als verdere controles dat bevestigen zou de helikopter binnen enkele weken weer kunnen vliegen.

Ingenuity en zijn naar leven zoekende en monsters verzamelende metgezel Perseverance landden in februari 2021 in de Jezero krater op de rode planeet. De helikopter volbracht snel zijn primaire missie, een campagne van vijf vluchten die was ontworpen om te laten zien dat verkenning vanuit de lucht haalbaar is op Mars. Ingenuity begon vervolgens aan een uitgebreide missie waarin de helikopter dient als verkenner voor Perseverance.

Alle communicatie van en naar Ingenuity moet via Perseverance verlopen. Dat verklaart de recente stilte die de twee missieteams hadden verwacht: de rover was vanuit het perspectief van de helikopter achter een heuvel verdwenen en kwam pas op 28 juni weer in zicht.

De missieleiding van Ingenuity heeft de laatste tijd ook andere communicatieproblemen opgelost. Begin april ging de helikopter bijvoorbeeld zes dagen op zwart, een verrassende uitval waar het missieteam wel wat klamme handjes van kreeg.

Eerste publicatie: 1 juli 2023
Bron: NASA