Site pictogram Kuuke's Sterrenbeelden

InSight registreert zeer zware beving op Mars

Seismogram van de zware beving op Mars
Dit seismogram toont de zwaarste beving tot nu toe gedetecteerd op Mars. Credit: NASA/JPL

De InSight lander van de NASA heeft de zwaarste beving ooit waargenomen op een andere planeet. Op 4 mei 2022, tijdens zijn 1222ste dag op Mars, registreerde InSight een beving met een magnitude van 5 op de schaal van Richter. InSight heeft sinds zijn landing in november 2018 meer dan 1300 bevingen. Op 25 augustus 2021 werd de voorheen zwaarste beving waargenomen; deze had een kracht van 4,2.

InSight werd met een zeer gevoelige seismometer naar Mars gestuurd. Dit instrument werd geleverd door het Franse CNES en bestudeert het binnenste van de planeet. Als seismische golven door materiaal gaan of worden gereflecteerd door materiaal in de korst, mantel of kern van Mars kunnen hun veranderingen seismologen informatie verschaffen over de diepte en de samenstelling van die lagen. Wat wetenschappers leren over de structuur van Mars kan hun helpen om het ontstaan van rotsachtige werelden, zoals de Aarde en de Maan, beter te begrijpen.

Vergeleken met bevingen op Aarde is een beving met een sterkte van 5 een gemiddelde beving maar het is wel aan de bovengrens van wat wetenschappers hoopten te zien gedurende de missie van de InSight. Het wetenschapsteam moet deze beving nog verder bestuderen om meer details te verkrijgen op de locatie, de herkomst en wat het ons kan vertellen over het binnenste van Mars.

De grote beving komt op een moment dat InSight te maken heeft met nieuwe uitdagingen met zijn zonnepanelen. Deze zijn noodzakelijk voor de missie. Op de plek waar InSight zich bevindt nadert de winter en is er meer stof in de lucht. Dit zorgt er voor dat er minder zonlicht op de panelen valt. Op 7 mei 2022 kwam het energieniveau van InSight net onder het grens die nodig is voor een veilige bedrijfsvoering en werden de er verschillende functies uitgeschakeld. Alleen de hoogst noodzakelijke instrumenten bleven in bedrijf.

Nadat de lander zijn hoofdmissie eind 2020 beëindigde werd de missie verlengd tot december 2022 maar het is zeer de vraag of dit gaat lukken.

Eerste publicatie: 10 mei 2022
Bron: NASA

Mobiele versie afsluiten