Israëlische maanlander maakt schitterende foto’s van de verre zijde van de Maan

Beresheet fotografeert de verre zijde van de Maan
Een blik op de verre zijde van de Maan met op de achtergrond de Aarde. De opname is gemaakt door de Israëlische maanlander Beresheet toen die op 4 april 2019 in een baan om de Maan werd gebracht. Credit: © SpaceIL/Eliran Avital

Vanochtend berichtten we dat de Israëlische maanlander Beresheet met succes in een baan om de Maan is gebracht. Het team van SpaceIL viert dit heuglijke feit met het vrijgeven van schitterende foto’s die de maanlander maakte van de verre zijde van de Maan.

De maanlander kwam op 4 april 2019 in een baan om de Maan en zal op 11 april 2019 op de Maan landen. Israël is nu het zevende land dat met succes een ruimtesonde in een baan om de Maan heeft gebracht.

SpaceIL heeft niet heel veel informatie vrijgegeven over de foto’s. Alleen dat ze zijn gemaakt vanaf een hoogte van ongeveer 470 kilometer boven de Maan.

De maanlander werd na een 6 minuten durende ontsteking van de motor met succes in een baan om de Maan gebracht. Hiermee kwam een einde aan 6 weken rondjes draaien om de Aarde. Deze baan was zo ontworpen omdat de Beresheet samen met een andere satelliet werd gelanceerd.

Vanuit deze baan zal de maanlander gedurende een week rondjes om de Maan draaien. Als alles goed gaat dan zal Beresheet op 11 april 2019 een zachte landing maken in de buurt van Mare Serenitatis. Na de landing zal Beresheet slechts 2 tot 3 dagen functioneren. Dit betekent dat het wetenschappelijke onderzoek van korte duur zal zijn.

Beresheet fotografeert de verre zijde van de Maan
Beresheet maakte deze opname van de verre zijde van de Maan toen de ruimtesonde op 4 april 2019 in een baan om de Maan kwam. Credit: © SpaceIL/Eliran Avital

De verre zijde van de Maan

De landingsplaats van Beresheet is aan de nabije zijde van de Maan maar de eerste twee opnames die door SpaceIL zijn vrijgegeven zijn van de verre zijde. Echter, een landing aan op de verre zijde van de Maan is een hele uitdaging omdat daarvoor een verbindingssatelliet nodig is. Die satelliet moet zich op een locatie bevinden dusdanig dat gegevens van de verre zijde van de Maan naar de Aarde gestuurd kunnen worden.

Dit is de benadering die door China is gekozen tijdens de nu nog lopende Chang’e missie. Chang’e 4 landde op 2 januari 2019 op de verre zijde van de Maan. Deze ruimtesondes krijgen in de nabije toekomst gezelschap van de Indiase Chandrayaan-2 die later dit jaar gelanceerd zal worden.

 

Eerste publicatie: 5 april 2019
Bron: space.com