Komeet Wild 2 bevat veel stof uit het jonge zonnestelsel
De Stardust-missie van de NASA bracht op 15 januari 2006 rotsachtig materiaal uit de corona van komeet 81P/Wild 2 terug naar de Aarde.
Komeet Wild 2 bevat vluchtig ijs en is waarschijnlijk afkomstig van buiten de baan van Neptunus. Er werd verwacht dat de Wild 2-monsters veel oer moleculair materiaal zou bevatten: interstellaire en circumstellaire korrels. In plaats daarvan bleek de interstellaire component van Wild 2 zeer klein te zijn, en bijna alle deeltjes vormden zich in brede en diverse gebieden van de zonnenevel. Hoewel sommige kenmerken van het Wild 2-materiaal vergelijkbaar zijn met die van primitieve chondrietmeteoren, getuigt de diversiteit van de samenstelling ervan van een heel andere oorsprong en evolutiegeschiedenis dan die van asteroïden. Botsingsafval van asteroïden is grotendeels afwezig in Wild 2 en de komeet heeft waarschijnlijk stof uit het binnenste en buitenste zonnestelsel verzameld voordat de zonnenevel zich verspreidde.
Wild 2 is een kleine komeet in de vorm van een afgeplatte bol met een grootte van ongeveer 1,7 * 2 * 2,75 kilometer. De komeet werd op 6 januari 1978 ontdekt door Paul Wild en heeft een omlooptijd van 6,2 jaar.
Wild 2 staat bekend als een nieuwe periodieke komeet. Hij draait in een baan om de Zon tussen Mars en Jupiter, maar legde niet altijd zijn baan in dit gebied af.
Oorspronkelijk lag de baan van de komeet tussen die van Jupiter en Uranus. Op 9 september 1974 zorgden zwaartekrachtsinteracties tussen Wild 2 en Jupiter ervoor dat de baanperiode veranderde van 43 naar 6,3 jaar.
“Achttien jaar nadat de Stardust-missie van de NASA naar de Aarde terugkeerde met de eerste monsters van een bekende komeet, komt de ware aard van dit ijzige object in beeld”, zegt Ryan Ogliore, onderzoeker van de Washington University in t. Louis en auteur van het nieuwe onderzoek.
“Toen Stardust in 1999 werd gelanceerd, verwachtten veel wetenschappers dat het rotsachtige materiaal van de komeet zou worden gedomineerd door het oerstof waaruit het zonnestelsel is ontstaan, het “sterrenstof” dat de missie zijn naam gaf.”
Maar de daadwerkelijke monsters vertelden een ander verhaal: Wild 2 bevatte een potpourri van stof dat ontstond door verschillende gebeurtenissen in het begin van de geschiedenis van het zonnestelsel.”
Voor Dr. Ogliore was de ontdekking dat Wild 2 een verslag van “lokale” gebeurtenissen bevatte, opwindend.
“De komeet was getuige van de gebeurtenissen die het zonnestelsel vormden tot wat we vandaag de dag zien,” zei hij.
“De komeet werd bijna zijn hele leven in de koude opslagruimte van de ruimte bewaard en vermeed veranderingen door hitte en water zoals te zien in asteroïdemonsters.”
“Komeet Wild 2 bevat dingen die we nog nooit in meteorieten hebben gezien, zoals ongebruikelijke koolstof/ijzerverbindingen en de voorlopers van stollingsbolletjes die het meest voorkomende type meteoriet vormen. En al deze objecten zijn voortreffelijk bewaard gebleven in Wild 2”.
“Na bijna 20 jaar lijkt het erop dat wetenschappers genoeg tijd hebben gehad om de minuscule hoeveelheid materiaal te analyseren die door de Stardust-missie is teruggestuurd: minder dan 1 milligram (dat is minder dan een zandkorrel).”
“Dit materiaal wordt echter verdeeld over duizenden kleine deeltjes op een collector ter grootte van een pizza.”
“Bijna elk Wild 2-deeltje is uniek en heeft een ander verhaal te vertellen. Het is een tijdrovend proces om deze korreltjes te extraheren en te analyseren maar de wetenschappelijke opbrengst is enorm.”
“De meeste Wild 2-deeltjes zijn nog niet bestudeerd en bevatten zeker nog veel meer verrassingen. Naarmate de tijd verstrijkt kunnen de monsters worden bestudeerd met behulp van nieuwe technieken die nog niet bestonden toen de missie werd gelanceerd.”
“De Stardust-monsters, microscopisch kleine korrels van een object van minder dan 3 kilometer doorsnede, bevatten een record van het verre verleden dat miljarden kilometers beslaat. Na 18 jaar onderzoek naar deze komeet hebben we een veel beter inzicht op de dynamische vormingsjaren van ons zonnestelsel.”
Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Geochemistry.
Artikel: Ryan C. Ogliore. 2023. Comet 81P/Wild 2: A record of the Solar System’s wild youth. Geochemistry 83 (4): 126046; doi: 10.1016/j.chemer.2023.126046
Eerste publicatie: 18 januari 2024
Bron: sci-news