Ruimtevaartnieuws

Mars helikopter Ingenuity maakt zijn 22ste vlucht

De Mars helikopter Ingenuity heeft met succes ook zijn 22ste vlucht afgerond. Ingenuity en marsrover Perseverance zijn op weg naar een oude rivierdelta.

Schaduw van Ingenuity op Mars
Deze foto werd tijdens de 22ste vlucht op 20 maart 2022 gemaakt door de Ingenuity Mars helikopter van de NASA. Credit: NASA/JPL-Caltech

Ingenuity en de Perseverance marsrover van de NASA landden samen in februari 2021 in de Jezero krater op Mars. Dit is de plek waar miljarden jaren geleden een rivierdelta in een meer uitkwam. Het is volgens NASA een ideale plek om te zoeken naar sporen van vroeger leven.

De kleine helikopter voltooide snel zijn vijf oorspronkelijke vluchten die bedoeld waren om aan te tonen dat het mogelijk is om mars vanuit de lucht te verkennen. Na dit succes verlengde NASA de missie en nu dient de helikopter als verkenner voor Perseverance.

Perseverance wordt momenteel naar een begaanbaar stuk van de oude rivierdelta gestuurd en de waarnemingen van Ingenuity helpen daarbij om de juiste route te kiezen.

Tijdens de eerste 21 vluchten legde de helikopter in totaal 4647 meter af en bleef ongeveer 39 minuten in de lucht.

Die getallen zullen de komende tijd nog behoorlijk gaan groeien want Ingenuity verkeert nog steeds in een blakende gezondheid en NASA heeft de missie nogmaals verlengd, nu tot minstens september 2022.

Eerste publicatie: 23 maart 2022
Bron: NASA/JPL-Caltech