Site pictogram Kuuke's Sterrenbeelden

Marshelikopter maakt zijn derde vlucht – verder en sneller

De derde vlucht van de Ingenuity helikopter
De Ingenuity Mars Helikopter van de NASA tijdens zijn derde vlucht op 25 april 2021. De opname is gemaakt door de linker Navigatiecamera aan boord van de Perseverance Mars rover. Credit: NASA/JPL-Caltech

Zondag 25 april 2021 heeft de Ingenuity mini-helikopter van de NASA zijn derde vlucht gemaakt op Mars. De helikopter vloog verder en sneller dan de eerste twee vluchten. De maximum snelheid bedroeg 2 meter per seconde.

Na de eerste twee vluchten waarbij de helikopter alleen boven het oppervlak zweefde is er tijdens de derde vlucht een zijwaartse afstand van 50 meter afgelegd. Hierbij werd een maximale snelheid van 2 meter per seconde bereikt oftewel iets meer dan 7 kilometer per uur. De maximale vlieghoogte van de Ingenuity bedroeg deze keer 5 meter.

De vlucht duurde in totaal 80 seconden en werd vastgelegd door de Perseverance rover die de gemaakte videoclip naar de Aarde heeft gestuurd.

De zijwaartse vlucht was een test voor het autonome navigatiesysteem van de helikopter. Deze volgt een route volgens vooraf verkregen informatie. Als de Ingenuity te snel vliegt dan kan het vluchtalgoritme de oppervlaktekenmerken niet volgen, aldus NASA in een verklaring.

De vluchten van Ingenuity zijn een hele uitdaging vanwege de omstandigheden die enorm verschillen van die op de Aarde. Mars heeft een veel ijlere atmosfeer die minder dn één procent is van de dichtheid van onze eigen atmosfeer.

Dit betekent dat de rotors van de Ingenuity, die een spanwijdte van ongeveer 4 meter hebben, met 2400 omwentelingen per minuut moeten draaien om een lift te bereiken. Dit is ongeveer vijf keer meer dan een helikopter op Aarde.

NASA is al bezig met de voorbereidingen voor de vierde vlucht. Om de Ingenuity tot het uiterste te testen zal iedere vlucht steeds moeilijker worden.

Het Ingenuity-experiment zal over een maand eindigen want dan moet de Perseverance rover met zijn eigen hoofdtaak beginnen: het zoeken naar tekenen van microbieel leven in het verleden op Mars.

Eerste publicatie: 26 april 2021
Bron: NASA/Spacedaily
Mobiele versie afsluiten