Buitenaards leven - exoplaneten

Mogelijk tweede planeet gevonden bij Proxima Centauri

Proxima Centauri c - artist impressie
Artist impression van het Proxima Centauri systeem. Credit: Lorenzo Santinelli

Een internationaal team van astronomen heeft een kandidaat super-Aarde gevonden bij de ster Proxima Centauri, de meest nabije ster tot de Zon. Proxima Centauri is een rode dwerg die slechts 4,23 lichtjaar van ons is verwijderd. De ster bevindt zich in het sterrenbeeld Centaurus. Deze kleine, koele ster is niet met het blote oog zichtbaar. De ster bevindt zich bij Alpha Centauri AB, een koppel sterren dat veel helderder is.

In 2016 werd er een rotsachtige planeet ontdekt in het Proxima Centauri systeem.

Deze planeet wordt Proxima Centauri b genoemd en heeft een massa die ongeveer gelijk is aan de massa van de Aarde. De planeet draait met een periode van 11,2 dagen om de ster heen. De gemiddelde afstand tussen de planeet en de ster bedraagt 0,05 Astronomische Eenheden. Proxima Centauri b bevindt zich in de bewoonbare zone van de ster. Dit is de zone waar aan het oppervlak van de planeet vloeibaar water kan voorkomen.

In 2017 werd het stelsel met behulp van de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) bestudeerd. Men ontdekte op een afstand van ongeveer 1,6 Astronomische Eenheden een onbekende bron in het systeem.

Om beter te begrijpen of het ALMA-signaal afkomstig is van een andere planeet, analyseerden Dr. Mario Damasso van het INAF-Osservatorio Astrofisico di Torino en zijn collega’s met behulp van een exoplaneet detectiemethode die het lichtspectrum van een ster volgt een 17 jaar durende tijdreeks van hoge-precisie radiale snelheden.

Als dit spectrum oscilleert tussen rood en blauw dan betekent dit dat de ster met regelmatige tussenpozen naar de Aarde toe beweegt en er weer vanaf. Deze cyclus wordt meestal veroorzaakt door een object dat om de ster heen draait.

De ontdekten dat het signaal een periode van 1900 dagen heeft. Het is onwaarschijnlijk dat deze periode wordt veroorzaakt door cyclische veranderingen in het magneetveld van de Aarde. Maar de astronomen benadrukken dat er meer bewijs nodig is om deze conclusie te bevestigen.

De kandidaat planeet heeft een massa van minimaal 5,8 * de massa van de Aarde. Het is hiermee en zogenoemde super-Aarde. De planeet heeft de aanduiding Proxima Centauri c gekregen en draait met een periode van 5,21 om de ster heen. De planeet heeft een oppervlaktetemperatuur van -234 ° Celsius.

De nabijheid van de trein en het feit dat de afstand tot de ster relatief groot is betekent dat het een van de betere kansen is om de planeet rechtstreeks waar te nemen. In de toekomst is Proxima Centauri c mogelijk een kandidaat om met de Breakthrough StarShot project te bestuderen. Dit project is de eerste poging van de mensheid om naar een ander stersysteem te reizen.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift Science Advances

Artikel: Mario Damasso et al. 2020. A low-mass planet candidate orbiting Proxima Centauri at a distance of 1.5 AU. Science Advances 6 (3)

Zie ook het artikel uit 2019: Mogelijk tweede exoplaneet bij Proxima Centauri

 

Eerste publicatie: 16 januari 2020
Bron: diverse persberichten