Sterren

De meest nabije sterren

Tot de dichtstbijzijnde sterren tot de Aarde behoren enkele van de helderste sterren aan de hemel. Het dichtstbijzijnde stersysteem tot de Zon, Alpha Centauri, is de derde helderste ster aan de hemel. Sirius, de helderste ster aan de nachtelijke hemel is de zevende individuele ster die het dichtst bij ons zonnestelsel staat.

Procyon, de 8ste  helderste ster, bevindt zich op slechts 11 lichtjaar afstand en Altair, de 12de helderste ster, is 17 lichtjaar van ons verwijderd. De heldere sterren Wega en Fomalhaut bevinden zich binnen dertig lichtjaar van de Aarde en Arcturus, Pollux en Denebola bevinden zich binnen 40 lichtjaar.

De meeste heldere sterren in de omgeving van de Zon zijn echter niet uitzonderlijk helder. Hoewel ze tientallen keren helderder zijn dan de Zon lijken de dichtstbijzijnde sterren vooral helder omdat ze dichtbij zijn.

De meerderheid van de 100 dichtstbijzijnde sterren (zie onderstaande lijst) is echter helemaal niet helder. Het zijn rode dwergen, te zwak om met het blote oog zichtbaar te zijn. Deze sterren vormen ruim 3/4de van alle sterren in het Melkwegstelsel en de omgeving van de Zon vormt hier geen uitzondering op. Proxima Centauri, de dichtstbijzijnde ster, is zelf een rode dwerg.

dichtstbijzijnde sterren bij de aarde.
Dit diagram illustreert de locaties van de sterrenstelsels die zich het dichtst bij de zon bevinden. Achter de naam van het systeem staat het jaar waarin de afstand tot elk systeem is bepaald. Credit: NASA/Penn State University

Rode dwergen zijn de kleinste en koelste sterren in de hoofdreeks en ook de langstlevende. Vanwege hun lage massa kunnen ze biljoenen jaren op de hoofdreeks blijven en waterstof naar helium fuseren voordat ze zonder brandstof komen te zitten. Ter vergelijking: onze Zon heeft een levensduur van slechts 10 miljard jaar.

De 10 individuele sterren die het dichtst bij de Aarde staan zijn Proxima Centauri, Rigel Kentaurus, Toliman, Ster van Barnard, Wolf 359, Lalande 2185, Sirius, BL Ceti, UV Ceti en Ross 154. De meeste van deze sterrenzijn rode dwergen, onzichtbaar zonder verrekijkers en telescopen. Alleen Sirius en de twee helderdere componenten van het Alpha Centauri-systeem (Rigil Kentaurius en Toliman) behoren niet tot deze groep.

De drie dichtstbijzijnde sterren maken deel uit van hetzelfde stersysteem: Alpha Centauri. Alpha Cantauri ligt in het zuidelijke sterrenbeeld centaurus. Het drievoudige stersysteem bevat de rode dwerg Proxima Centauri, de dichtstbijzijnde individuele ster tot de Zon, en zijn helderdere en grotere metgezellen Rigil Kentaurus en Toliman.

 De afstand tot de dichtstbijzijnde ster is 4,247 lichtjaar (1,302 parsec). De metgezellen bevinden zich op afstanden van 4,37 lichtjaar (1,34 parsec).

De dichtstbijzijnde zichtbare sterren tot de Zon zijn Alpha Centauri A en B, Sirius, Epsilon Eridani, Procyon, 61 Cygni A en B, Epsilon Indi, Tau Ceti, Omicron2 Eridani, 70 Ophiuchi en Altair.

De meeste van deze sterren zijn koele oranje dwergen (spectraalklasse K). Sirius en Altair zijn sterren van spectraalklasse A. Procyon is een ster van klasse F en Rigil Kentaurus en Tau Ceti zijn gele dwergen (hoofdreeksterren van spectraalklasse G) zoals de Zon.

Dichtstbijzijnde sterren met planeten

Proxima Centauri herbergt het dichtstbijzijnde planetenstelsel tot de Aarde. Eén van de drie bekende planeten, Proxima Centauri b, draait in een baan binnen de bewoonbare zone van de ster. De planeet is iets groter en massiever dan de Aarde. de planeet werd in 2013 gevonden en het bestaan ervan werd in 2016 bevestigd.

In 2019 en 2022 werden nog twee andere planeten gevonden. Proxima c, waarvan het bestaan nog steeds tot discussie leidt, is een superaarde met een massa van ongeveer zes keer die van de Aarde e Proxima d heeft een massa van minstens 0,29 keer die van de Aarde. beide planeten draaien buiten de bewoonbare zone om Proxima Centauri.

Andere nabijgelegen sterren met potentieel bewoonbare planeten zijn de rode dwerg Ross 128, de zonachtige ster Tau Ceti en de rode dwergen Gliese 1061, de Ster van Luyten, de Ster van Teegarden, Wolf 1061, Gliese 229, Gliese 880 en Gliese 667.

Verschillende van de naaste buren van de Zon – Wolf 359, Lalande 21185, Epsilon Eridani, Lacaille 9352 en Struve 2398 – herbergen planeten die buiten de bewoonbare zone van hun moedersterren draaien.

Dichtstbijzijnde sterren per type

De meeste sterren in de buurt van de Zon zijn rode dwergen van spectraalklasse M. de dichtstbijzijnde sterren in de hete, lichtsterke klassen (O, B, WR, LBV) bevinden zich op veel grotere afstanden. Dit is een geluk voor het leven op Aarde want uitzonderlijk lichtsterke sterren doorlopen heel snel hun evolutionaire stadia van wege hun hoge massa en velen eindigen hun leven in een supernova-explosie.

 • Dichtstbijzijnde ster van spectraalklasse O: Zeta Ophiuchi – afstand 366 lichtjaar
 • Dichtstbijzijnde ster van spectraalklasse B: Regulus – Alpha Leonis – 79,01 lichtjaar
 • Dichtstbijzijnde ster van spectraalklasse A: Sirius – Alpha Canis Majoris – 8,60 lichtjaar
 • Dichtstbijzijnde ster van spectraalklasse F: Procyon – Alpha Canis Minoris – 11,46 lichtjaar
 • Dichtstbijzijnde ster van spectraalklasse G: Rigil Kentauris – Alpha Centauri A – 4,37 lichtjaar
 • Dichtstbijzijnde ster van spectraalklasse K: Toliman – Alpha Centauri B – 4,37 lichtjaar
 • Dichtstbijzijnde ster van spectraalklasse M: Proxima Centauri – Alpha Centauri C, 4,246 lichtjaar
 • Dichtstbijzijnde Wolf-Rayet (WR) ster: Regor – Gamma2 Velorum – 1200 lichtjaar
 • Dichtstbijzijnde Lichtsterke Blauwe Variabele (LBV): P Cygni – 5250 lichtjaar
 • Dichtstbijzijnde reuzenster: Pollux – Bèta Geminorum – 33,78 lichtjaar
 • Dichtstbijzijnde superreus: Polaris – Alpha Ursae Minoris – 323 – 433 lichtjaar
 • Dichtstbijzijnde bruine dwerg: Luhman 16 – 6,50 lichtjaar
 • Dichtstbijzijnde witte dwerg: Sirius B – 8,71 lichtjaar
 • Dichtstbijzijnde supernova-kandidaat: IK Pegasi – 154 lichtjaar

De afstand tot de dichtstbijzijnde superreus is onzeker. Polaris, een gele superreus op een afstand van 323 tot 433 lichtjaar , is vermoedelijk de dichtstbijzijnde superreus tot de Zon.

Sommige bronnen noemen de rode superreuzen Betelgeuze en Antares als de dichtstbijzijnde sterren in deze klasse, maar recente schattingen plaatsen deze steren op een afstand van 548 tot 550 lichtjaar. Canopus, de op een na helderste ster aan de hemel, bevindt zich op een afstand van ± 310 lichtjaar en werd ooit geclassificeerd als een superreus met gemiddelde helderheid (klasse F). Recente studies geven de ster echter de classificatie A0II, wat duidt op een heldere reus.

Dichtstbijzijnde sterren tot de Aarde

Proxima Centauri

De dichtstbijzijnde ster tot de Aarde is Proxima Centauri (Alpha Centauri C), een rode dwerg die zich op slechts 4,27 lichtjaar afstand bevindt. Proxima is de zwakste en kleinste ster in het Alpha Centauri-systeem, waartoe ook Rigil Kentaurus – Alpha Centauri A en Toliman – Alpha Centauri B behoren.

Proxima is een rode dwerg van spectraalklasse M5.5Ve. de ster heeft een massa van slechts 0,1221 zonsmassa en een straal van 0,42 keer die van de Zon. Met een oppervlaktetemperatuur van 3040 kelvin bedraagt de lichtsterkte 0,0017 keer die van de Zon. De geschatte leeftijd van de ster is 4,85 miljard jaar, wat Proxima iets ouder maakt dan de Zon (4,6 miljard jaar)

Proxima heeft minstens twee planeten. Eén daarvan, Proxima b, draait in een baan binnen de bewoonbare zone van de ster. Proxima d, ontdekt in 2019, draait te dicht bij de ster en Proxima c, ontdekt in 2022, bevindt zich te ver van de ster af om vloeibaar water op het oppervlak te kunnen hebben. Het bestaan van Proxima c is nog niet definitief bevestigd.

Net als veel nabijgelegen rode dwergen wordt Proxima Centauri geclassificeerd als een flare-ster. De helderheid kan dramatisch toenemen als gevolg van magnetische activiteit in de atmosfeer. Of de uitbarstingen alle planeten in een aan om de ster van hun atmosfeer zouden kunnen doen is een kwestie van voortdurend debat.

Rigil Kentaurus en Toliman

Het Alpha Centauri-systeem is de derde helderste ster aan de hemel. De twee helderdere componenten, Rigil Kentaurus en Toliman, zijn de tweede en derde individuele sterren die het dichtst bij de Zon staan. Met het blote oog zien ze eruit als een enkele ster en schijnen met ene magnitude van -0,27 op een afstand van 4,37 lichtjaar.

Rigil Kentaurus – Alpha Centauri A is een gele dwerg van spectraalklasse G2V. het is de dichtstbijzijnde zonachtige ster tot de Aarde. de ster heeft een kandidaat-exoplaneet, Alpha Centauri Ab, ontdekt in 2021. Het bestaan van deze planeet is nog niet bevestigd.

Toliman is een oranje dwerg met de classificatie K1V. het is de dichtstbijzijnde K-type ster tot de Zon. Toliman heeft een geschatte leeftijd van 5,3 miljard jaar.

De twee sterren draaien om een gemeenschappelijk zwaartepunt met een periode van 79,72 jaar. Rigil Kentaurus is iets grote ren massiever dan de Zon en Toliman is iets kleiner en minder massief.

Ster van Barnard

Op het noordelijk halfrond is de ster van Barnard is de dichtstbijzijnde ster tot de Zon. De ster bevindt zich op een afstand van 5,96 lichtjaar in de richting van het sterrenbeeld Ophiuchus – Slangendrager. Met een schijnbare helderheid van magnitude 9,51 is d ester onzichtbaar voor het blote oog.

De ster is een rode dwerg met een massa van 0,144 zonsmassa en een straal van 0,196 keer die van de Zon. De ster heeft een lichtsterkte van 0,0035 keer die van de Zon en een effectieve temperatuur van 3100 Kelvin. De ster heeft een geschatte leeftijd van ± 10 miljard jaar.

De Ster van Barnard is vernoemd naar de Amerikaanse astronoom Edward Emerson Barnard, die in 1916 de eigenbeweging – de hoogst bekende van welke ster dan ook – heeft bepaald. De ster is gecatalogiseerd als Gliese 699 in de Gliese Catalog of Nearby Stars en heeft de variabele aanduiding V2500 Ophiuchi.

De Ster van Barnard is geclassificeerd als een BY Draconis-veranderlijke. De ster vertoont variaties in helderheid als gevolg van stervlekken die tijdens het roteren in en uit beeld komen. De ster ervaart ook uitbarstingen.

De Ster van Barnard heeft ook een kandidaat-exoplaneet met een massa van minstens 3,23 keer de Aarde. De planeet werd in 2018 gevonden maar het bestaan ervan wordt in twijfel getrokken.

Sterren binnen 12 lichtjaar van de Zon
Sterren binnen 12 lichtjaar van de Zon. Door Richard Powel copyright: , CC BY-SA 2.5,

Wolf 359

Wolf 359 is een rode dwerg van spectraalklasse M6V. de ster heeft een visuele helderheid van magnitude 13,51 en is 7,86 lichtjaar van ons verwijderd in de richting van het sterrenbeeld Leeuw – Leo. De ster is geclassificeerd als een UV-Ceti-veranderlijke die helderheidsvariaties vertoont als gevolg van stellaire uitbarstingen.

Wolf 359 is een van de sterren met de laagste massa die tot nu toe zijn gevonden. De ster heeft een massa van 0,11 zonsmassa en een straal van 0,144 keer die van de Zon. De oppervlaktetemperatuur bedraagt 2750 Kelvin en de lichtsterkte is slechts 0,0011 keer die van de Zon. Er wordt aangenomen dat de ster tussen de 100 en 350 miljoen jaar oud is.

In 2019 werden twee planeten gedetecteerd in een baan om Wolf 359. Geen van beide planeten draait in de bewoonbare zone; de ene is te dicht bij de ster en de andere te ver weg.

Lalande 21185

Lalande 21185 (Gliese 411) is een rode dwerg met de classificatie M2V. de ster is 8,30 lichtjaar van ons verwijderd in de richting van het sterrenbeeld Ursa Major – Grote Beer. De ster heeft een schijnbare helderheid van magnitude 7,52 en is daarmee niet zichtbaar voor het blote oog. De ster heeft een massa van 0,39 zonsmassa en een straal van 0,29 keer die van de Zon. De ster heeft een lichtsterkte van 0,0195 keer die van de Zon met een effectieve temperatuur van 3600 Kelvin. De leeftijd van de ster wordt geschat tussen de 5 en 10 miljard jaar.

Net zoals de Ster van Barnard en Proxima Centauri is Lalande 21185 een flare-ster van het BY Draconis-type. Waarnemingen latenzien dat de ster relatief rustig is vergeleken met andere sterren in deze klasse.

De ster heeft minstens twee planeten, aangeduid als Gliese 411 b en c. Gliese b heeft een massa van minstens 2,64 keer die van de Aarde en draait met een periode van 12,94 dagen om de ster heen. De afstand bedraagt 0,0788 Astronomische Eenheden. Gliese 411 c is minstens 14,2 keer zwaarder dan de Aarde. Deze planeet heeft 2806 dagen nodig om zijn ster te draaien en doet dat op een afstand van 2,845 Astronomische Eenheden.

In 2021 werd een derde planeet gevonden, Gliese 411 d, maar het bestaan hiervan is nog niet bevestigd. Alle drie de planeten bevinden zich buiten de bewoonbare zone van de ster.

Sirius

Sirius is de helderste ster aan de hemel en heeft een visuele helderheid van magnitude -1,46. De ster is 8,60 lichtjaar van ons verwijderd en bevindt zich in de richting van het sterrenbeeld Grote Hond – Canis Major.

Sirius is een witte hoofdreeksster van spectraalklasse A0mA1. De ster heeft een massa van 2,06 zonsmassa en een straal van 1,77 keer die van de Zon. De ster heeft een lichtsterkte van 25,4 keer de Zon ene een oppervlaktetemperatuur van 9940 Kelvin. De ster draait sneller dan de Zon met en berekende rotatiesnelheid van 16 kilometer per seconde. De leeftijd wordt geschat op ± 242 miljoen jaar.

Sirius heeft een zwakke begeleider, de witte dwerg Sirius B. de begeleider wordt soms liefkozend de Puppy genoemd. Het stellaire overblijfsel heeft een massa van 1,018 zonsmassa en een straal van slechts 0,0084 keer die van de Zon (iets kleiner dan de straal van de Aarde). de ster heeft een visuele helderheid van magnitude 8,44.

Sirius A en Sirius B zijn tijdens hun baan om elkaar heen 8,2 tot 31.5 Astronomische eenheden van elkaar verwijderd. Hun omlooptijd bedraagt 50,13 jaar.

BL Ceti and UV Ceti (Luyten 726-8)

Het binaire system Luyten 726-8 (Gliese 65) bestaat uit een paar rode dwergen die zich op standen van 8,87 en 8,72 lichtjaar bevinden in het sterrenbeeld Cetus. De zwakkere component, UV Ceti (Luyten 726-8 B), is een prototype voor een klasse van flare-sterren die bekend staat als de UV Ceti-variabelen. Er is waargenomen dat de helderheid van de ster binnen 20 seconden 75 keer toeneemt als gevolg van flare-activiteit. De ster heeft een visuele helderheid van magnitude 13,2 en is van spectraalklasse M6V.

De helderste van de twee rode dwergen, BL Ceti (Luten 426-8 A), heeft een schijnbare helderheid van magnitude 12,7 en is van spectraalklasse M5,5V. de ster is geclassificeerd als een UV-Ceti-veranderlijke maar vertoont geen dramatische activiteit zoals UV Ceti.

Beide sterren hebben een massa van ongeveer 0,1 zonsmassa en een straal van 0,14 keer die van de Zon. Ze draaien met een periode van 26,52 dagen om elkaar heen met een afstand die varieert van 2,1 tot 8,8 Astronomische Eenheden.

Ross 154

Ross 154 is een rode dwerg op een afstand van 9,71 lichtjaar van de Aarde in de richting van het sterrenbeeld Boogschutter – Sagittarius. Net als Proxima Centauri en de Ster van Barnard wordt hij geclassificeerd als een flare-ster. Ross 154 heeft de variabele steraanduiding V1216 Sagitarii. De ster heeft een visuele helderheid van magnitude 10,44 en is onzichtbaar voor het ongewapende oog.

Ross 154 heeft een massa van slechts 0,18 zonsmassa en een straal van 0,30 keer die van de Zon. Met een oppervlaktetemperatuur van 3280 Kelvin heeft de ster een lichtsterkte van 0,0038 keer de Zon. De leeftijd van Ross 154 wordt geschat op minder dan 1 miljard jaar.

103 meest nabije sterren tot de Zon

Onderstaande lijst bevat stersystemen, individuele sterren, stellaire overblijfselen en substellaire objecten die zich binnen 20 lichtjaar (6,13 parsec) van de Aarde bevinden. Er zijn momenteel 131 objecten bekend die zich binnen deze afstand bevinden. Ze zijn verdeel over 94 stersystemen. Slechts 22 objecten zijn helderder dan magnitude 6,5 en dus zichtbaar met het blote oog. De meeste objecten op deze lijst (103) zijn hoofdreekssterren. Er zijn ook 6 witte dwergen, 21 bruine dwergen en een subbruine dwerg. Alleen de echte sterren (objecten die groot genoeg zijn om kernfusie van waterstof naar helium te ondersteunen) zijn geteld. Substellaire objecten (bruine dwergen) en stellaire overblijfselen (witte dwergen) zijn dat niet.

NummerSterStersysteemAfstand (lichtjaar)Spectraal-klasseSchijnbare helderheid (magnitude)
1Proxima Centauri  Alpha Centauri4,25 ± 0,0003M5.5Ve10,43 – 11,11
2Rigil Kentaurus4,37G2V0,01
3TolimanK1V1,33
4Ster van Barnard5,96 ± 0,0004M4.0V9,51
Luhman 16 ALuhman 166,50 ± 0,0011L7.510,7 (J)
Luhman 16 BT0.5 ± 1
WISE 0855−07147,43 ± 0,041Y4V25,00 ± 0,53
5Wolf 3597,86 ± 0,001M6V13,51
6Lalande 211858,30 ± 0,0007M2V7,52
7SiriusAlpha Canis Majoris8,60 ± 0,04A0mA1 Va-1,46
Sirius B8,71 ± 0,005DA28,44
8UV CetiLuyten 726-88,72 ± 0,01M6 V13,2
9BL Ceti8,87 ± 0,02M5.5 V12,7
10Ross 1549,7063 ± 0,0009M3.5V10,44
11Ross 24810,3057 ± 0,0014M6V12,23 – 12,34
12Ran (Epsilon Eridani)10,4749 ± 0,0037K2V3,74
13Lacaille 935210,7241 ± 0,0007M0.5V7,34
14Ross 12811,0074 ± 0,0011M4V11,13
15EZ Aquarii A  EZ Aquarii  11,109 ± 0,034M5 V13,33
16EZ Aquarii BM13,27
17EZ Aquarii CM14,03
18ProcyonAlpha Canis Minoris11,402 ± 0,032F5 IV–V0,34
Procyon BDQZ10,7
1961 Cygni A61 Cygni11,4039 ± 0,0012K5V5,21
2061 Cygni BK7V6,05
21Struve 2398 AStruve 239811,4908 ± 0,0009M3V8,94
22Struve 2398 BM3.5V9,70
23GX AndromedaeGroombridge 3411,6191 ± 0,0008M1.4V8,12
24GQ AndromedaeM4.1V11,01
25DX Cancri11,6797 ± 0,0027M6.5V14,81
26Epsilon Indi A  Epsilon Indi11,8670 ± 0,0041K5V4,83 ± 0,0005
Epsilon Indi Ba12,05 ± 0,03T112,3 (J)
Epsilon Indi BbT613,2 (J)
27Tau Ceti11,9118 ± 0,0074G8V3,50 ± 0,01
28Gliese 106111,984 ± 0,001M5.5V13,03
29YZ Ceti12,1222 ± 0,0015M4.0Ve12,03 – 12,18
30Ster van Luyten12,3485 ± 0,0019M3.5V9,87
31Ster van Teegarden12,4970 ± 0,0045M7.0 V15,13
32Ster van Kapteyn12,8308 ± 0,0008sdM1 or M1.5V8,853 ± 0,008
33Lacaille 876012,9472 ± 0,0018M0Ve6,67
34SCR 1845-6357 ASCR 1845-635713,0638 ± 0,0070M8.517,39
SCR 1845-6357 BT613,3 (J)
35Kruger 60 AKruger 6013,0724 ± 0,0052M3.0V9,59
36Kruger 60 BM4.0V11,40
37DEN 1048-395613.1932 ± 0,0027M8.5V17,532
38Ross 614 ARoss 61413,363 ± 0,040M4.5V11,15
39Ross 614 BM8V14,23
UGPS J0722-054013,43 ± 0,13T916,52 (J)
40Wolf 106114,0500 ± 0,0016M3.5V10,07
Ster van Van Maanen14,0718 ± 0,0011DZ812,374
41Gliese 114,1747 ± 0,0022M2V8,57
42L 1159-1614,5780 ± 0,0046M4.5V12,298
43Wolf 424 AWolf 42414,595 ± 0,031dM6e13,22 ± 0,01
44Wolf 424 BdM6e13,21 ± 0,01
45Gliese 68714,8395 ± 0,0014M3.5V9,15
46Gliese 67414,8492 ± 0,0018M3V9,38
47LHS 29214,8706 ± 0,0041M6.5V15,73
LP 145-14115,1226 ± 0,0013DQ611,50
48Gliese 1245 A  Gliese 124515,2001 ± 0,0034M5.513,41
49Gliese 1245 BM614,01
50Gliese 1245 CM5.516,75
WISE 1741+255315,22 ± 0,20T916,53 ± 0,02 (J)
51Gliese 87615,2382 ± 0,0025M4V10,15
WISE 1639−684715,450 ± 0,041Y0-Y0.5
52LHS 28815,7586 ± 0,0034M5V13,92
53GJ 100215,8060 ± 0,0036M5.5V13,76
DEN 0255-470015,877 ± 0,014L8/L922,9
54Groombridge 161815,8857 ± 0,0017K7.5 Ve6,60
55Gliese 412 AGliese 41215,9969 ± 0,0026M1.0V8,68
56Gliese 412 BM6.0V14,45
57AD Leonis16,1939 ± 0,0024M3.5eV9,32
58Gliese 83216,2005 ± 0,0019M2V8,66
59Gliese 68216,3328 ± 0,0026M.5V10,94
60KeidOmicron2 Eridani16,3330 ± 0,0042K0.5V4,43
Omicron2 Eridani BDA49,52
61Omicron2 Eridani CM4.5eV11,17
62EV Lacertae16,4761 ± 0,0018M3.510,09
6370 Ophiuchi A70 Ophiuchi16,7074 ± 0,0087K0V4,13
6470 Ophiuchi BK4V6,07
65Altair16,730 ± 0,049A7V0,76
66EI Cancri AEI Cancri16,800 ± 0,011M8Ve13,720
67EI Cancri BM7V
WISE 1506+702716,856 ± 0,052T614,328 ± 0,095 (J)
68GJ 337916,9861 ± 0,0027M3.5 V11,307
DENIS J081730.0−61552017,002 ± 0,037T6
69Gliese 44517,1368 ± 0,0017M4.0Ve10,80
702MASS J15404341−510135717,3738 ± 0,0046M7V15,26
2MASS 0939−2448 A2MASS 0939−244817,41 ± 0,44T815,61 ± 0,09 (J)
2MASS 0939−2448 B
71LHS 172317,5309 ± 0,0026M4.0Ve12,20
72Gliese 52617,7263 ± 0,0024M1.5 V8,464
73Stein 2051 AStein 205117,9925 ± 0,0020M4.0Ve10,977
Stein 2051 BDC511,19
2MASS 1114−261818,20 ± 0,14T7.5>15,86 (J)
74Gliese 25118,2146 ± 0,0028M3.0Ve10,11
75LP 816-6018,3305 ± 0,0038M411,458
WISE 0350−565818,49 ± 0,24Y1>22,8 (J)
76LSR J1835+325918,5534 ± 0,0049M8.518,27 ± 0,03
77Gliese 20518,6042 ± 0,0022M1.5V7,932
2MASS 0415−093518,62 ± 0,18T8V15,343 ± 0,004 (J)
78Gliese 229 A18,7906 ± 0,0018M1Ve8,14
Gliese 229 BT7V
79Alsafi – Sigma Draconis18,7993 ± 0,0081K0V4,674
80Ross 4718,8883 ± 0,0031M4.0Vn11,509
81Gliese 570 A  Gliese 57019,1987 ± 0,0074K4V5,75
82Gliese 570 BM1V8,07
83Gliese 570 CM3V10,5
Gliese 570 DT7V
84Gliese 69319,2078 ± 0,0053M2.0V10,75
85Gliese 75419,2724 ± 0,0067M4V12,25
86Gliese 90819,2745 ± 0,0032M1V Fe-18,93 – 9,03
87Gliese 752 AGliese 75219,2922 ± 0,0027M2.59,13
88Gliese 752 BM8V17,30
89Gliese 58819,2996 ± 0,0031M2.5V9,311
90AchirdEta Cassiopeiae19,3314 ± 0,0025G0V3,44
91Eta Cassiopeiae BK7V7,51
92Guniibuu  36 Ophiuchi19,4185 ± 0,0036K2 V5,08
9336 Ophiuchi BK1 V5,03
9436 Ophiuchi CK5 V6,34
95YZ Canis Minoris19,5330 ± 0,0040M5 V11,15
WISE 1541−225019,54 ± 0,24Y0.521,16 ± 0,36 (J)
96GJ 1005 AGJ 100519,577 ± 0,035M3.5V11,483
97GJ 1005 B
98HR 7703 AHR 770319,609 ± 0,013K2.5 V5,31
99HR 7703 BM4 V11,50
10082 G. Eridani19,7045 ± 0,0093G6 V4,254
101Gliese 268 AGliese 26819,7414 ± 0,0076M5Ve12,05
102Gliese 268 BM5Ve12,45
103Delta Pavonis19,893 ± 0,015G8 IV3,56
SIMP J013656.5+09334719,955 ± 0,057T2.513,455 ± 0,030 (J)
2MASS 0937+293119,96 ± 0,22T6p
Tabel 1 – de meest nabije sterren tot de Zon

Eerste publicatie: 12 februari 2023