Ruimtevaartnieuws

Christina Koch is nu meer dan 300 dagen in de ruimte

Christina Koch in het ISS
NASA astronaut Christina Koch in de Cupola module in het International Space Station. Credit: NASA

NASA astronaut Christina Koch heeft een record verbroken. Op 9 januari 2020 verbrak ze het duurrecord voor vrouwen in de ruimte. Ze is inmiddels meer dan 300 achtereenvolgende dagen in de ruimte en ze heeft nog verschillende weken voor de boeg voor ze weer voet op Aarde zal zetten.

Het is voor 40-jarige Koch het eerste verblijf in de ruimte. In oktober 2019 voerde Koch samen met de Amerikaanse Jessica Meir de allereerste volledige vrouwelijke ruimtewandeling uit. Voor het einde van de missie komen hier mogelijk nog drie gezamenlijke ruimtewandelingen bij. Op 15 januari 2020 voerden ze samen de tweede wandeling uit en nummer 3 staat gepland voor 20 januari 2020.

Koch werd op 14 maart 2019 naar het International Space Station gelanceerd. Ze zal op 6 februari 2020 naar de Aarde terugkeren en ze is dan 328 dagen in de ruimte geweest. Tijdens haar verlengde verblijf in het ISS diende ze als vluchtingenieur van Expeditie 59, 60 en 61 en heeft ze 5 ruimtewandelingen op haar naam staan.

Missies naar Mars

De meeste missies naar het ISS duren 5 of 6 maande maar de NASA en de internationale partners willen dat graag veranderen. NASA wil in 2024 mensen op de Maan laten landen als voorbereiding voor een reis naar Mars midden jaren ’30. De snelste reis naar Mars duurt negen maanden dus NASA wil graag langere ruimtevluchten uitvoeren om de effecten van microzwaartekracht op het menselijke lichaam te bestuderen.

Volgens NASA-baas Jim Bridenstine in een tweet van 9 januari zullen verlengde missie zoals die van Christina Koch wetenschappers helpen bij het verzamelen van gegevens over de effecten van langdurige ruimtevluchten. Artsen zijn geïnteresseerd in zaken als botmassa, spiersterkte en oogdruk. Deze drie worden slechter bij mensen die langer in de ruimte verblijven. Met meer mensen die langer in de ruimte verblijven kunnen artsen mogelijk maatregelen bedenken die deze problemen stoppen of vertragen.

Record

De mijlpaal van Koch plaatst haar tussen een kleine groep astronauten die lang in het ISS hebben verbleven. In 2015-2016 verbleven de NASA-astronaut Scott Kelly en de Russische kosmonaut Mikhail Kornienko 340 achtereenvolgende dagen in het ISS. Ze doorbraken daarmee het vorige record. In 2016-2017 verbleef NASA-astronaute Peggy Whitson 288 achtereenvolgende dagen in het ISS. Er zijn maar een paar mensen die meer dan 200 achtereenvolgende dagen in de ruimte verbleven. De meeste van hen zijn Russische kosmonauten die lange tijd in het Russische ruimtestation Mir verbleven. De langste ruimtevlucht ooit werd uitgevoerd door Valery Polyakov die in 1994-1995 gedurende 438 achtereenvolgende dagen in het ruimtestation Mir verbleef.

Koch zal later deze maand ook haar 41ste verjaardag in de ruimte vieren zal samen met twee leden van Expeditie 61 terugkeren naar de Aarde. Samen met Luca Parmitano en Alexander Skvortsov wordt Koch op 6 februari 2020 terugverwacht op Aarde.

 

Eerste publicatie: 17 januari 2020
Bron: space.com