Ruimtevaartnieuws

Ingenuity helikopter breekt hoogterecord tijdens de 59ste vlucht

De Ingenuity helikopter tijdens 59ste vlucht op Mars. De kleine helikopter steeg tijdens zijn missie op 16 september 20 meter boven het oppervlak.

op een zwart-witfoto is een schaduw van een kleine drone te zien op zandgrond.
NASA’s Ingenuity Mars-helikopter maakte deze foto van zijn eigen schaduw op 16 september 2023, tijdens zijn 59ste vlucht naar de Rode Planeet. (Credit: NASA/JPL-Caltech)

De Ingenuity helikopter van de NASA blijft de grenzen van buitenaardse vluchten verleggen.

De 1,8 kilogram wegende Ingenuity voerde zaterdag 16 september zijn 59ste missie op Mars uit en steeg daarbij hoger dan ooit tevoren. Vlucht 59 was een volledige zweefvlucht. Volgens het vluchtlogboek van de missie heeft Ingenuity tijdens zijn sprong geen horizontale afstand afgelegd.

“Ingenuity heeft een nieuw record gevestigd! De Marshelikopter voltooide met succes vlucht 59 en vloog op de hoogste hoogte tot nu toe: 20 meter. De helikopter was 142,59 seconden in de lucht”, zeggen functionarissen van het Jet Propulsion Laboratory van de NASA , dat de helikopter beheert, op 19 september 2023 op X.

Ingenuity landde in februari 2021 samen met de Perseverance rover van de NASA op de bodem van de 45 kilometer grote Jezero krater die lang geleden een groot meer en een rivierdelta herbergde.

Perseverance zoekt naar tekenen van oud leven op Mars en verzamelt monsters die in de toekomst naar de Aarde zullen worden gehaald. Ingenuity fungeert als verkenner voor het roverteam en helpt bij het vinden van goede routes voor de reizen van Perseverance en het identificeren van veelbelovende wetenschappelijke doelen om te onderzoeken.

De helikopter doet dit werk tijdens een uitgebreide missie. De primaire missie was om aan te tonen dat luchtverkenning mogelijk is in de zeer ijle atmosfeer van Mars. Ingenuity voltooide die missie-opdracht in de loop van vijf vluchten, een paar maanden na de landing op de Rode Planeet en bleef daarna gewoon vliegen.

In de loop van zijn 59 vluchten heeft Ingenuity in totaal 13.304 meter afgelegd en 106,5 minuten gevlogen.

Vóór vlucht 59 stond het hoogterecord op 18 meter. De afstands- en duurrecords voor enkele vluchten zijn respectievelijk 704 meter en 169,5 seconden, behaald in april 2022 en augustus 2021.

Eerste publicatie: 20 september 2023
Bron: NASA/space.com