Ruimtevaartnieuws

Japanse SLIM-maanlander voltooit eerste kritieke fase in een baan om de Aarde

De Japanse SLIM-maanlander heeft een eerste kritieke fase op zijn reis naar de Maan doorstaan. De ruimtesonde bereidt zich voor op plaatsing in een baan om de Maan.

De Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) werd op 6 september 2023 met succes gelanceerd met als hoofddoel het demonstreren van een zeer nauwkeurige zachte landing op de Maan. Teams op de grond hebben sindsdien gewerkt aan het verifiëren van de functionaliteit van de ruimtesonde.

De lichtgewicht maanlander heeft nu een eerste kritieke operatieperiode achter de rug, wat betekent dat de zonnepanelen, communicatie- voortstuwings- en andere systemen goed werken, zo maakte de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA onlangs bekend.

JAXA zei dat SLIM zich nu in een baan om de Aarde bevindt, waar de ruimtesonde ongeveer 20 dagen zal doorbrengen terwijl het de werking van zijn apparatuur aan boord blijft verifiëren en zich voorbereidt op plaatsing in een baan om de Maan.

JAXA publiceerde op 12 september een optische waarneming van SLIM, toen de ruimtesonde ongeveer 60.000 kilometer van de Aarde was verwijderd.

De XRISM röntgentelescoop – die met dezelfde H2 A-raket als SLIM in een lage baan om de Aarde werd gelanceerd – werd in een aparte afbeelding getoond.

Positie van de SLIM maanlander in een baan om de Aarde.
Positie van de SLIM maanlander in een baan om de Aarde. Credit: JAXA.
Positie van de XRISM röntgentelescoop in een lage baan om de Aarde.
Positie van de XRISM röntgentelescoop in een lage baan om de Aarde. Credit: JAXA

De reis van SLIM naar de Maan is een langere reis dan normaal, waarbij een ruimtesonde voorbij de Maan passeert en teruggaat. Hierdoor kan de ruimtesonde met minder brandstof in een baan om de Maan komen.

Nadat SLIM over enkele maanden in een baan om de Maan komt zal de sonde zich voorbereiden om een “precieze” maanlanding te demonstreren, met een veel grotere nauwkeurigheid dan eerdere internationale missies hebben kunnen bereiken. In dit geval zal SLIM ernaar streven om binnen 100 meter van een doel in de Shioli-krater te landen.

Als dit lukt kunnen de technologie en architectuur van SLIM in de toekomst leiden tot meer gedurfde maan- en planetaire verkenningsprestaties. Als de landing zou doorgaan, zou Japan het vijfde land worden dat een zachte landing maakt op de Maan, na de Sovjet-Unie, de Verenigde Staten, China en India.

Eerste publicatie: 20 september 2023
Bron: JAXA