Ruimtevaartnieuws

Japan heeft zijn “Moon Sniper”-missie gelanceerd

Terwijl het ruimtevaartprogramma van het land lijkt te herstellen van een reeks recente ongelukken is vandaag de Japanse “Moon Sniper”-missie van start gegaan, weken na de historische triomf van India. Alleen de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie, China en sinds de vorige maand ook India hebben met succes een sonde op de Maan laten landen. Japan kent twee mislukte missies: een publieke en een private.

De H-IIA raket steeg donderdag vroeg op vanaf het zuidelijke eiland Tanegashima en had de lander, die naar verwachting begin 2024 op het maanoppervlak zal landen, aan boord.

Artist impressie van de Japanse "Moon Sniper"
De Japanse Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) lander wordt vanwege zijn precisie ook wel de “Moon Sniper” genoemd. (Afbeelding: JAXA)

Onder luid gejuich en applaus bij de missiecontrole gingen de “SLIM” maansonde en de XRISM ruimtetelescoop, ontwikkeld in samenwerking met de Amerikaanse en Europese ruimtevaartagentschappen, kort daarna uit elkaar.

De lancering werd drie keer eerder uitgesteld vanwege slecht weer.

De Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) heeft de bijnaam “Moon Sniper” omdat hij is ontworpen om binnen 100 meter van zijn specifieke doel op het oppervlak te landen.

Dat is veel minder dan de gebruikelijke actieradius van enkele kilometers.

“Door de SLIM-lander te maken, zullen mensen een kwalitatieve verschuiving maken in de richting van de mogelijkheid om te landen waar we willen en niet alleen waar het gemakkelijk is om te landen:, aldus de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA kort voor de lancering.

“Door dit te bereiken wordt het mogelijk om op planeten te landen die nog schaarser zijn dan de Maan.”

Er zijn geen eerdere gevallen van nauwkeurige landingen op hemellichamen met een aanzienlijke zwaartekracht, zoals de Maan, aldus JAXA.

XRISM zal “röntgenspectroscopische waarnemingen met hoge resolutie uitvoeren van de hete plasmawind die door sterrenstelsels in het heelal waait. Deze zullen helpen bij het bestuderen van “de stromen van massa en energie, waardoor de samenstelling en evolutie van hemellichamen wordt onthuld.

Serieus speelgoed

De lander is uitgerust met een bolvormige sonde die is ontwikkeld in samenwerking met een speelgoedbedrijf. Hij is een beetje groter dan een tennisbal en kan van vorm veranderen om over het maanoppervlak te bewegen.

India heeft vorige maand een ruimtevaartuig in de nabijheid van de zuidpool van de Maan laten landen, een historische triomf voor zijn goedkope ruimtevaartprogramma.

Het succes ervan kwam dagen nadat een Russische sonde in dezelfde regio was neergestort en vier jaar nadat een eerdere Indiase poging op het laatste moment mislukte.

India lanceerde zaterdag ook een sonde met wetenschappelijke instrumenten om de buitenste lagen van de Zon waar te nemen. Deze sonde zal eerst een reis van vier maanden moeten afleggen om op zijn beoogde positie terecht te komen.

De eerdere pogingen van Japan om op de Maan te landen zijn ook mislukt, waaronder vorig jaar toen het land een maansonde met de naam Omotenashi stuurde als onderdeel van de Artemis-1 missie van de Verenigde Staten.

Omotenashi, zo groot als een rugzak, zou ’s werelds kleinste maanlander zijn geweest, maar hij ging verloren.

En in april faalde de Japanse startup ispace in een ambitieuze poging om het eerste particuliere bedrijf te worden dat op de Maan landde, waarbij de communicatie met zijn ruimtesonde verloren ging na wat ispace omschreef als een “harde landing”.

Japan heeft ook problemen gehad met zijn lanceerraketten, met storingen na de lancering van de volgende generatie H3 in maart en de normaal betrouwbare Epsilon afgelopen oktober.

In juli eindigde de test van een Epsilon S-raket, een verbeterde versie van de Epsilon, 50 seconden na de ontsteking in een explosie.

Eerste publicatie: 7 oktober 2023
Bron: JAXA/spacedaily