Ruimtevaartnieuws

Ingenuity heeft in totaal al meer dan 100 minuten over Mars gevlogen

Ingenuity behaalde deze mijlpaal tijdens de 57ste vlucht op 3 september 2023.

De 1,8 kilogram zware Ingenuity helikopter maakte op 3 september 2023 zijn 57ste vlucht op Mars. Er werd een afstand van 217 meter afgelegd en de vlucht duurde in totaal 129 seconden.

een zwart-witafbeelding die de schaduw van een kleine helikopter laat zien op een zanderige, met keien bezaaide grond.
NASA’s Mars-helikopter Ingenuity heeft dit beeld van zijn schaduw vastgelegd tijdens zijn 57e Red Planet-vlucht, op 3 september 2023. Credit: NASA/JPL-Caltech

Dat laatste getal zorgde ervoor dat de totale vliegtijd van Ingenuity op 102,4 minuten kwam.

Ingenuity landde in februari 2021 samen met de Perseverance marsrover in de 45 kilometer grote Jezero krater. Perseverance zoekt daar naar tekenen van vroeger leven op Mars. De Jezero krater herbergde miljarden jaren geleden een meer en een rivierdelta. De marsrover verzamelt monsters die in de toekomst naar de Aarde worden gehaald.

Ingenuity zou oorspronkelijk moeten aantonen dat er, ondanks de zeer ijle atmosfeer, gevlogen kan worden op Mars. Dat werd binnen een maand na de landing en het uitvoeren van vijf vluchten bewezen. NASA verlengde daarop de missie waarbij de helikopter nu dient als verkenner voor Perseverance.

Als alles volgens plan verloopt baant het succes van Ingenuity ook de weg voor toekomstige Mars-helikopters.

Zo wil NASA bijvoorbeeld twee Ingenuity-achtige helikopters meesturen op een missie die de door Perseverance verzamelden monsters moeten gaan ophalen. Daarnaast werkt NASA een grotere, krachtigere helikopters die op eigen gelegenheid Mars zouden kunnen onderzoeken, gegevens op lastig bereikbare plaatsen kunnen verzamelen en grote delen van Mars kunnen bestrijken.

Eerste publicatie: 7 september 2023
Bron: JPL/NASA