Ruimtevaartnieuws

Ingenuity vliegt weer na ongeplande landing

Op 3 augustus heeft de Ingenuity Mars-helikopter van de NASA zijn 54ste vlucht voltooid. Het is de eerste sinds de ingekorte vlucht van 22 juli. De 25 seconden durende op-en-neer hop leverde gegevens op die het Ingenuity-team konden helpen bepalen waarom de 53ste vlucht vroegtijdig eindigde.

Deze weergave van NASA's Ingenuity Mars Helikopter werd gegenereerd met behulp van gegevens verzameld door het Mastcam-Z-instrument
Deze weergave van NASA’s Ingenuity Mars Helikopter werd gegenereerd met behulp van gegevens verzameld door het Mastcam-Z-instrument aan boord van de Perseverance Mars-rover van het agentschap op 2 augustus 2023, de 871e Marsdag, of sol, van de missie, een dag voor de 54e vlucht van het rotorschip. Credit: NASA / JPL-Caltech / ASU / MSSS

Vlucht 53 was gepland als een verkenningsvlucht van 136 seconden gewijd aan het verzamelen van beelden van het oppervlak van de planeet voor het Perseverance Mars rover science team. Het gecompliceerde vluchtprofiel omvatte het 203 meter naar het noorden vliegen op een hoogte van 5 meter en een snelheid van 2,5 meter per seconde, vervolgens verticaal dalend tot 2,5 meter, waar de helikopter zou blijven zweven en beelden van een rotsachtige uitloper zou maken. Ingenuity zou dan recht omhoog klimmen tot 10 meter om het gevarenomleidingssysteem te laten initiëren voordat de helikoper verticaal zou afdalen om te landen.

In plaats daarvan voerde de helikopter de eerste helft van zijn autonome reis uit en vloog naar het noorden op een hoogte van 5 meter en legde daarbij een afstand van 142 meter af. Toen werd een vluchtnoodprogramma geactiveerd en Ingenuity landde automatisch. De totale vliegtijd bedroeg 74 seconden.

Sinds de allereerste vlucht is er een programma aan boord met de naam “LAND_NOW”, dat is ontworpen om de helikopter zo snel mogelijk aan het oppervlak te brengen als een van de enkele tientallen niet-normale scenario’s wordt aangetroffen. Tijdens vlucht 53 kwam Ingenuity er eentje tegen en de helikopter werkte zoals gepland en voerde een onmiddellijke landing uit.

Ingenuity kiekt Perseverance op 3 augustus 2023
Deze afbeelding van NASA’s Perseverance Mars-rover – zichtbaar aan de bovenkant, rechts van het midden – werd genomen op een hoogte van ongeveer 16 voet (5 meter) door de Ingenuity Mars Helikopter tijdens zijn 54e vlucht op 3 augustus 2023, 872e Marsdag, of sol, van de missie. Credit: NASA / JPL-Caltech

Het Ingenuity team is ervan overtuigd dat de vroege landing werd geactiveerd toen beeldframes van de navigatiecamera niet synchroon liepen zoals verwacht met gegevens van de traagheidsmeting van de helikopter. De onderdeel meet de versnelling en rotatiesnelheden van Ingenuity – gegevens die het mogelijk maken om te schatten waar de helikopter is, hoe snel hij beweegt en hoe hij in de ruimte is georiënteerd.

Het was niet de eerste keer dat beeldframes tijdens een vlucht door de Navcam van de helikopter werden gedropt. Op 22 mei 2021 werden meerdere beeldframes gedropt, wat resulteerde in overmatig pitchen  en rollen tegen het einde van vlucht 6.

Na vlucht 6 heeft het team de vluchtsoftware bijgewerkt om de impact van gedropte beelden te verminderen en de oplossing werkte goed voor de volgende 46 vluchten. Tijdens vlucht 53 overtrof de hoeveelheid gedropte navigatiebeelden echter wat de software toestaat.

Hoewel men hoopte nooit een LAND_NOW te veroorzaken is deze vlucht wel een waardevolle gebleken die toekomstige missies goed kunnen gebruiken. Het Ingenuity-team werkt eraan om beter te begrijpen wat er is gebeurd tijdens vlucht 53 en met het succes van vlucht 54 zijn ze ervan overtuigd dat de kleine helikopter klaar is om te blijven vliegen op Mars.

Eerste publicatie: 9 augustus 2023
Bron: NASA