Nabije exo-planeet mogelijk geschikt voor leven

Gliese 832c
Artist impression van de planeet Gliese 832c met op de achtergrond restanten van een stellaire nevel. Credit; PHL @ UPR Arecibo, NASA Hubble, Stellarium

Een pas ontdekte exo-planeet kan mogelijk geschikt zijn voor leven. De planeet bevindt zich figuurlijk op een steenworp afstand van de Aarde.

Een internationaal team van astronomen heeft in de bewoonbare zone van de ster Gliese 832 een planeet ontdekt. De bewoonbare zone van een ster is het gebied waar vloeibaar water kan voorkomen aan het oppervlak van een planeet. Vloeibaar water wordt gezien als een voorwaarde voor leven. De planeet wordt Gliese 832c genoemd en bevindt zich op een afstand van 16 lichtjaar van de Aarde. De dichtstbijzijnde ster, Proxima Centauri bevindt zich op een afstand van 4,2 lichtjaar van de Aarde.

Gliese 832c is een zogenoemde super-Aarde met een massa van vijf keer die van de Aarde. De planeet draait in 36 dagen om zijn ster. De snelle omlooptijd betekent dat de planeet zich dicht bij zijn ster bevindt. Maar die ster is een rode dwerg die veel minder licht uitstraalt als onze Zon zodat de planeet per saldo evenveel energie ontvangt als onze eigen planeet.

Gliese 832c is één van de drie tot nu toe ontdekte planeten die het meest op de Aarde “lijken”. Astronomen gebruiken de zogenoemde Earth Similarity Index om de perfecte tweeling van de Aarde te berekenen. De perfecte tweeling heeft een index van 1. Gliese 832c heeft een ESI van 0,81. De twee andere planeten, Gliese 667Cc en Kepler-62e hebben een ESI van 0,84 respectievelijk 0,83.

Gliese 832c werd ontdekt door een team van astronomen uit Australië. Ze ontdekten dat de planeet kleine verstoringen veroorzaakte in de beweging van zijn ster. De waarnemingen werden gedaan met drie verschillende instrumenten: de Anglo-Australian Telescope in Australië, de Magellan II in Chili en de HARPS in Chili.

Gliese 832c is de tweede planeet die is gevonden bij de ster Gliese 832. In 2009 werd Gliese 832b gevonden. Dit is een grote gasplaneet die in negen jaar tijd en op grote afstand om de ster draait.

Op dit moment is onbekend hoe Gliese 832b er precies uit ziet. Lijkt de planeet op de Aarde of lijkt de planeet bijvoorbeeld op Venus met een atmosfeer waar leven onmogelijk is? Uitgaande van de grote massa vermoedt men dat de planeet ook een dichte atmosfeer zal hebben die niet geschikt is voor leven zoals wij dat kennen.

Kaart Gliese 832
De locatie van de ster Gliese 832 (=HD204961) in het sterrenbeeld Grus – Kraanvogel

De ster Gliese 832 bevindt zich in het sterrenbeeld Grus – Kraanvogel. De ster heeft een helderheid van magnitude 8,66 en is dus niet met het blote oog zichtbaar. De ster bevindt zich op een afstand van 16 lichtjaar van de Aarde. De ster heeft een massa van 0,45 zonsmassa’s. De oppervlaktetemperatuur bedraagt ongeveer 3600 Kelvin en de lichtkracht bedraagt 0,035 maal die van de Zon.

Laatste bewerking: 29 juni 2014
Bron: space.com