NASA heeft ontdekt waarom Voyager 1 al maanden onzin verstuurd

Beschadigde geheugenhardware zorgt ervoor dat de ruimtesonde onzin verzendt, maar er is mogelijk een manier om dit te verhelpen.

Na maandenlang onbruikbare gegevens naar de missieleiding te hebben gestuurd is er eindelijk hoop voor de Voyager 1-ruimtesonde. NASA-ingenieurs hebben de oorzaak achter de vreemde storing van de missie gevonden en denken dat ze de interstellaire sonde weer zinvol kunnen maken.

Ingenieurs van het Jet Propulsion Laboratory van de NASA zijn van mening dat de Voyager 1-ruimtesonde onzinnige gegevens heeft verzonden vanwege beschadigde geheugenhardware in het Flight Data System (FDS) van de ruimtesonde. Het team vermoedt dat een enkele chip die verantwoordelijk is voor het opslaan van een deel van het getroffen systeem van het FDS-geheugen niet werkt.

FDS verzamelt gegevens van de wetenschappelijke instrumenten van de Voyager, evenals technische gegevens over de gezondheid van de sonde en combineert deze in één pakket dat naar de Aarde wordt verstuurd via een van de subsystemen aan boord van de sonde, de zogenaamde Telemetry Modulation Unit (TMU). Dit gebeurt in een binaire code.

FDS en TMU hebben problemen met de communicatie met elkaar. Als gevolg hiervan heeft de TMU gegevens naar de missieleiding gestuurd in een zich herhalend patroon van enen en nullen. De ingenieurs van NASA weten niet precies wat de FDS-geheugenhardware heeft beschadigd; ze denken dat een chip is geraakt door een energetisch deeltje uit de ruimte, of dat de chip na 46 jaar gewoon versleten is.

Voyager 1 werd in 1977 gelanceerd, minder dan een maand nadat zijn tweelingsonde Voyager 2 aan zijn eigen reis door de ruimte begon. De sonde waagde zich in 2012 in de interstellaire ruimte en werd daarmee de eerste ruimtesonde die de heliosfeer verliet.

Het probleem begon voor het eerst in mei 2022, toen de sonde plotseling onzinnige gegevens de over Attitude Articulation and Control-data (AACS) begon te verzenden. Ingenieurs hebben het probleem opgelost door de telemetriegegevens via een van de andere computers van de ruimtesonde te verzenden. In december 2023 begon Voyager 1 weer wartaal uit te kramen.

Op 1 maart stuurde het team een “poke” naar het datasysteem van de ruimtesonde, een commando dat FDS er zachtjes toe aanzet verschillende sequenties in het softwarepakket uit te proberen in een poging het beschadigde gedeelte te lokaliseren. Twee dagen later stuurde Voyager 1 een signaal met de uitlezing van het volledige FDS-geheugen, waardoor het team de oorzaak van de storing kon achterhalen door deze geheugenuitlezing te vergelijken met een eerdere uitlezing door te zoeken naar verschillen in de code.

Met behulp van deze uitlezing kon het team bevestigen dat ongeveer 3% van het FDS-geheugen is beschadigd, waardoor de computer geen normale bewerkingen meer kan doen.

De ingenieurs hopen het probleem op te lossen door een manier te vinden waarop het FDS normaal kan werken zonder de beschadigde geheugenhardware, waardoor Voyager 1 weer gegevens over het heelal kan gaan verzenden en zijn reis door de verre ruimte kan voortzetten.

Eerdere berichten over de storing van Voyager 1:

Eerste publicatie: 6 april 2024
Bron: NASA