Ruimtevaartnieuws

NASA’s Ingenuity helikopter maakt zijn 24ste vlucht op Mars

De helikopter is op weg naar een oude rivierdelta waar mogelijk ooit leven is geweest.

Ingenuity Helikopter op Mars
de Mars Ingenuity helikopter van de NASA. Credit: NASA

De Ingenuity helikopter maakte zondag 3 april 2022 een korte maar belangrijke vlucht. Het was slechts een kleine herpositionering van 47 meter die in 69,5 seconden werd afgelegd op een hoogte van 10 meter. Maar het was wel een belangrijke vlucht die hielp bij het herpositioneren van de helikopter voor zijn vertrek uit de Séítah-regio van de Jezero krater op Mars op weg naar een oude rivierdelta waar de helikopter zal samenwerken met de Perseverance rover.

De vlucht van afgelopen zondag was ook de eerste die op een ander tijdstip van de dag werd uitgevoerd; 09:30 uur lokale gemiddelde zonnetijd (Local Mean Solar Time), in plaats van de standaard 10:00 LMST.

Sinds 10 maart baant Ingenuity zich een weg door Séítah, een regio vol gevaren voor kleine helikopters; dat is namelijk een met rotsen en duinen gevuld terrein waardoor het vliegtuigje bij de landing zou kunnen omslaan. Perseverance aan de andere kant neemt een omweg om dit oneffen terrein op mars te mijden.

De eerste drie Séítah-vluchten verliepen vlekkeloos maar het team van Ingenuity stond voor een moeilijke beslissing voor het laatste deel van de reis, met drie opties die elk uitdagingen met zich meebrachten. Het  team koos uiteindelijk voor een vluchtplan met daarin de kleine hop die afgelopen zondag werd voltooid waardoor Ingenuity in een geschikte positie kwam voor de laatste vlucht uit Séítah, aldus de leden van een missieteam in een blogpost van 5 april 2022.

Dat vliegplan vereiste echter dat Ingenuity op zondag 30 minuten eerder op de dag moest vliegen dan normaal. Omdat de helikopter zijn batterijen op zonne-energie gebruikt om zichzelf ’s nachts warm te houden wordt hij wakker met een lege accu. Die wordt opgeladen als de Zon ’s ochtends weer opkomt. Eerder op de dag opstijgen betekent dat Ingenuity minder tijd heeft om op te laden voor een vlucht en dat vergoot het risico.

Maar Ingenuity heeft aangetoond dat de helikopter in staat is om eerder op vlucht 24 te vliegen dus de helikopter bereidt zich momenteel voor op zijn vertrek uit Séítah; de vluchtinstructies zijn al geuplinkt naar Mars en mogelijk is de vlucht de afgelopen dagen ook al uitgevoerd.

Ingenuity blijkt de kleine motor te zijn die zijn oorspronkelijke missie enorm zou kunnen overtreffen – een technologiedemonstratie met vijf vluchten die is ontworpen om te laten zien dat het voor een helikopter mogelijk is om Mars te verkennen. Sinds zijn eerste vlucht op 19 april 2022 heeft Ingenuity 23 keer gevlogen over een totale afstand van 5,17 kilometer.

Eerste publicatie: 9 april 2022
Bron: space.com