Zonnestelsel Nieuws

Nieuw mineraal gevonden op de Maan

Chinese onderzoekers hebben een opmerkelijke nieuwe prestatie geleverd in hun onderzoek van de Maan. Ze hebben het zesde nieuwe maanmineraal gevonden en geïdentificeerd.

Changesiet-(Y) werd in een grondmonster van de Maan gevonden.
Changesiet-(Y) werd in een grondmonster van de Maan gevonden. Credit: CNSA

De China National Space Administration (CNSA) en de China Atomic Energy Authority hebben afgelopen week aangekondigd dat onderzoekers van het Beijing Institute of Uranium Geology een nieuw mineraal hebben gevonden in oppervlaktemateriaal dat door de Chang’e 5 naar de Aarde is gebracht. Het nieuwe mineraal is Changesiet-(Y) gedoopt en het is gecertificeerd door de International Mineralogical Association en zijn Commission on New Minerals, Nomenclature and Classification.

Changesiet-(Y) valt in de categorie van maanmerrilliet. Het is het eerste maanmineraal dat is gevonden en geïdentificeerd door Chinese wetenschappers. Het land is daarmee het derde land ter wereld, na de Verenigde Staten en Rusland, dat een dergelijke prestatie heeft geleverd.

Het mineraal, in de vorm van een enkel-kristallijn deeltje met een diameter van 10 micrometer, werd door onderzoekers handmatig gescheiden van meer dan 140.000 kleine deeltjes en vervolgens geanalyseerd met een reeks geavanceerde mineralogische methodes.

Volgens Li Ziying, hoofdwetenschapper van het maanmonsteronderzoek bij het instituut is de ontdekking van het nieuwe mineraal onderzoekers zal helpen bij hun studies over de geschiedenis en fysische eigenschappen van de Maan.

Li Ziying, chief scientist of lunar sample research at the institute, explained that the discovery of the new mineral will help researchers in their studies on the history and physical traits of the moon.

Hij zei dat de plaats waar de Chang’e 5 landde en materiaal verzamelde veel jonger is dan die van de landingsplaatsen van eerdere Amerikaanse- en Sovjetmissies en daarom kunnen de kenmerken van de grondmonsters daar verschillen van die van de Apollo- en Luna-monsters

Naast het nieuwe mineraal hebben wetenschappers van het instituut ook de hoeveelheid en eigenschappen van helium-3 gemeten. Dit wordt als een ideale brandstof voor toekomstige kernfusiecentrales gezien.

Er wordt geschat dat er 15 tot 20 metrische ton helium-3 op Aarde is die door de mensheid kan worden geëxploiteerd maar de reserve op de Maan zou minstens 1 miljoen ton kunnen zijn.

De 23 dagen durende robotische Chang’e 5-missie was een van de opvallendste ruimtevaartactiviteiten in 2020. Het was de eerste Chinese maanmissie die materiaal naar de Aarde bracht en ook een van de meest geavanceerde en uitdagendste ruimtevaartinspanningen.

De ruimtesonde werd op 24 november 2020 gelanceerd vanaf het Wenchang Space Launch Center in de zuidelijke provincie Hainan. De missie landde op 1 december 2020 op de Maan. Het was ’s werelds derde ruimtesonde die in de 21ste eeuw een zachte landing op de Maan maakte na de twee Chinese voorgangers Chang’e 3 en Chang’e 4. De historische missie bracht op 17 december 2020 1732 gram maangesteente en grond terug naar de Aarde en bereikte een historische prestatie ongeveer 44 jaar nadat de laatste maanmonsters terug naar de Aarde waren gebracht.

CNSA verspreidde in juli 2021 de eerste batch Chang’e 5-maanmonsters onder wetenschappers.

De monsters, met een gewicht van ongeveer 17,5 gram werden opgesplitst in 21 delen en overhandigd aan 13 binnenlandse onderzoeksorganisaties die aan 31 wetenschappelijke projecten werkten.

Eerste publicatie: 12 september 2022
Bron: Xinhua News Agency