Zonnestelsel Nieuws

Nieuw onderzoek zegt dat Venus nog steeds geologisch actief is

Venus door Mariner 10
Venus in ware kleuren, samengesteld uit opnames die zijn gemaakt door de Mariner 10 ruimtesonde. Credit: Mattias Malmer / NASA.

Een team onderzoekers van de universiteit van Maryland en het Institute of Geophysics van de ETH in Zürich heeft 37 actieve cirkelvormige vulkanische-tektonische structuren gevonden op Venus. Dergelijke structuren worden coronae genoemd.

Actief vulkanisme

Ondanks de grote overeenkomsten in inwendige structuur en samenstelling vertoont de tektonische activiteit van Venus grote verschillen met de Aarde. Misschien vanwege de hoge oppervlaktetemperaturen en het waterarme interieur heeft Venus momenteel geen aardachtige platentektoniek.

Bewijs voor een warm binnenste en geologische activiteit is zichtbaar aan het oppervlak van Venus in de vorm van coronae. Deze ontstaan als pluimen van heet materiaal diep in de planeet opstijgen door de mantel en de korst.

Maar men dacht dat de coronae op Venus waarschijnlijk tekenen waren van oude activiteit en dat de planeet voldoende was afgekoeld om de geologische activiteit in het binnenste te vertragen en de korst zo hard te maken dat elk warm materiaal van diep binnen de planeet er niet doorheen zou kunnen prikken.

Daarnaast zijn de exacte processen waarmee mantelpluimen coronae op Venus vormden en de redenen voor variatie tussen coronae onderwerp van discussie.

Dit onderzoek verandert het beeld van Venus aanzienlijk van een grotendeels inactieve planeet naar een planeet waarvan het interieur nog steeds volop in beweging is

Coronae op Venus
Vergelijking van verschillende coronamorfologieën op Venus die zijn gemaakt met numerieke simulaties. Links zijn coronae zichtbaar die zijn “gefotografeerd” met behulp van synthetic aperture radar. In het midden hun topologische signatuur en rechts een van de numerieke modellen die een gelijkaardige topografische vorm produceerde. Credit: Gülcher et al.

In het onderzoek gebruikten professor Montési en zijn collega’s numerieke modellen van thermo mechanische activiteit onder het oppervlak van Venus om zo hoge resolutie 3D-simulaties te maken van het ontstaan van coronae.

Verdeling

Hun simulaties geven een gedetailleerder beeld van het proces dan ooit te voren. De verbeterde mate van realiteit in deze modellen ten opzichte van eerdere studies maakt het mogelijk om verschillende stadia in de evolutie van coronae te identificeren en diagnostische geologische kenmerken te definiëren die alleen aanwezig zijn bij de huidige actieve coronae.

Verdeling van coronae op Venus
Wereldwijde distributie van coronae geïdentificeerd als inactief of met voortdurende activiteit. De gestreepte lijnen vormen de contouren van de voorgestelde gebieden met gerichte pluimactiviteit (rood) of inactief (wit). Credit: Gülcher et al, doi: 10.1038/s41561-020-0606-1.

De onderzoekers ontdekten dat er minstens 37 grote coronae, waaronder de grootste de Artemis corona is, actief zijn. Dit levert het bewijs voor wijdverbreide pluimactiviteit op Venus.

De actieve coronae op Venus zijn geclusterd op een handvol locaties. Dit suggereert dat er gebieden zijn die veel actiever zij en het geeft wetenschappers aanwijzingen over de werking van het binnenste van de planeet.

De bevindingen werden deze week online gepubliceerd in het tijdschrift Nature Geoscience.

Artikel: A.J.P. Gülcher et al. Corona structures driven by plume–lithosphere interactions and evidence for ongoing plume activity on Venus. Nat. Geosci, published online July 20, 2020;

 

Eerste publicatie: 21 juli 2020
Bron: SciNews