Ruimtevaartnieuws

Eerste Arabische ruimtesonde is op weg naar Mars

Lancering van de Arabische ruimtesonde Hope naar de planeet Mars.
Lancering van de Arabische ruimtesonde Hope naar de planeet Mars.

De eerste Arabische ruimtemissie naar Mars, een onbemande verkenner met de naam “Hoop” is op zondag 19 juli 2020 om 23:58 uur Nederlandse tijd gelanceerd. Die lancering vond plaats vanaf het Tanegashima Space Center in het zuiden van Japan. De lancering van de ruimtesonde, die de naam “Al-Amal” draagt (Hoop) was vanwege slecht weer al twee keer eerder vertraagd. De lancering op zondag verliep zonder problemen.

Ongeveer een uur na de lancering scheidde de sonde met succes van de raket. Deze raket werd door Mitsubishi Heavy Industries gebouwd. De lancering werd ook vanuit de Verenigde Arabische Emiraten gevolgd en het aftellen was live te volgen op de Burj Khalifa, de grootste wolkenkrabber ter wereld.

Er gaan deze maand drie ruimtemissies op weg naar Mars. De ruimtesonde van de Verenigde Arabische Emiraten is de eerste. De Chinese Tianwen 1 en de Amerikaanse Mars 2020 staan nog in de startblokken. Alle drie de missie smaken gebruik van de periode waarin Mars en de Aarde elkaar het dichtste naderen.

In oktober 2020 bedraagt de afstand tussen Mars en de Aarde ongeveer 62,07 miljoen kilometer.

“Hoop” moet in februari 2021 in een baan om Mars komen. Dit moet gelijk vallen met de 50ste verjaardag van de Verenigde Arabische Emiraten, een samenwerkingsverband van 7 emiraten.

Anders dan de Chinese en de Amerikaanse missie zal de VAR-missie niet landen op de planeet maar gedurende een heel Marsjaar (687 aardse dagen) om de planeet blijven draaien.

Menselijke nederzetting

Doel van de missie is om een gedetailleerd beeld te krijgen van het weer op Mars. Het grotere doel hierachter is om binnen 100 jaar een menselijke nederzetting te bouwen op de rode planeet.

Dubai heeft architecten ingehuurd die een beeld moeten schetsen van hoe een stad op Mars er mogelijk uit zou kunnen zien. Deze stad wordt als “Science City” in de woestijn gebouwd. Kosten van dit project bedragen ongeveer 135 miljoen dollar.

De VAR willen ook dat het project dient als een bron van inspiratie voor de Arabische jeugd in een regio die te vaak te maken heeft met economische crisissen en sektarische conflicten.

Trots, hoop en vrede

Op Twitter verklaarde de regering van de VAR de lancering van de ruimtesonde een “bericht van trots, hoop en vrede voor de Arabische regio waarmee we de gouden eeuw van Arabië en islamitische ontdekkingen hernieuwen.”

Sinds de jaren ’60 van de vorige eeuw zijn er tientallen, voornamelijk Amerikaanse, ruimtesondes naar de rode planeet gelanceerd. Velen kwamen niet zover of faalden tijdens de landing.

“Hoop” zal ons een speciaal perspectief op de planeet bieden. De ruimtesonde zal de wetenschappelijke gemeenschap een holistisch beeld geven van de atmosfeer van Mars op verschillende tijden van de dag gedurende verschillende seizoenen, aldus Omran Sharaf, de projectmanager van de missie

Men verwacht dat de ruimtesonde in september 2021 zal beginnen met het sturen van gegevens naar de Aarde. Die gegevens zullen voor wetenschappers over de gehele wereld beschikbaar komen.

De VAR hebben inmiddels 9 functionerende satellieten in een baan om de Aarde en ze hebben plannen om er de komende jaren nog 8 te lanceren. In september 2019 zal de eerste inwoner van de Emiraten een bezoek brengen aan het International Space Station.

 

Eerste publicatie: 20 juli 2020
Bron: diverse persberichten