Op 21 maart scheert er weer een grote asteroïde langs de Aarde

Een asteroïde volgens NASA
Een asteroïde volgens NASA. Credit: NASA

Op 21 maart 2021 zal de grootste asteroïde van dit jaar op veilige afstand langs de Aarde scheren. Volgens NASA zal de kleinste afstand ongeveer 2 miljoen kilometer bedragen. De scheervlucht geeft astronomen een zeldzame kans deze asteroïde te bestuderen.

De asteroïde heet 2001 FO32 en heeft een diameter van ongeveer 910 meter en werd 20 jaar geleden gevonden. De baan van de asteroïde rond de Zon is erg nauwkeurig bekend. De asteroïde zal de Aarde nooit dichter naderen dan 2 miljoen kilometer.

Die 2 miljoen kilometer komt overeen met ongeveer 5,25 maal de afstand tussen de Aarde en de Maan maar desondanks wordt 2001 FO32 nog steeds geclassificeerd als een potentieel gevaarlijke asteroïde (PHA = Potential Hazardous Asteroid).

Volgens NASA zal 2001 FO32 ons passeren met een snelheid van bijna 125.000 kilometer per uur en dat is veel sneller dan de meeste asteroïden die in de buurt van de Aarde komen.

Momenteel is er nog maar heel weinig bekend over dit object. De scheervlucht biedt astronomen een uitstekende kans om meer te leren over deze asteroïde. Zo hoopt men aan de hand van lichtreflecties meer te weten te komen over de samenstelling en de grootte van de asteroïde.

Als zonlicht op een asteroïde valt dan absorberen de mineralen in het gesteente sommige golflengtes terwijl licht van andere golflengtes juist wordt gereflecteerd. Door dit spectrum te bestuderen kunnen astronomen de chemische “vingerafdrukken” van mineralen aan het oppervlak van de asteroïde bepalen.

Ook amateurastronomen zullen de asteroïde kunnen zien. De asteroïde is op zijn helderst als die langs de zuidelijke sterrenhemel beweegt. Amateurastronomen die de beschikking hebben over een telescoop met een opening van minimaal 20 centimeter moeten de asteroïde in de nachten voor de dichtste nadering kunnen zien maar ze hebben er vermoedelijk wel geschikte sterrenkaarten voor nodig om de asteroïde te kunnen identificeren.

Volgens NASA is meer dan 95% van de aardscheerders met de grootte van 2001 FO32 bekend en geen van die exemplaren zal de komende 100 jaar kunnen inslaan op de Aarde.

 

Eerste publicatie: 15 maart 2021
Bron: NASA/phys.org