Planeet bij ster van Barnard heeft mogelijk een atmosfeer
Als we kijken naar enkele sterren zoals onze Zon dan is de planeet rond de ster van Barnard de dichtst bij zijnde exoplaneet. Deze planeet heeft de aanduiding BSb gekregen (Barnard’s Star-b). De planeet Proxima Centauri-b is dichterbij maar deze ster vormt met Alpha en Bèta Centauri een dubbelster systeem. Omdat het hier gaat om een meervoudige ster is de evolutie van een planeet lastiger te begrijpen.
De planeet BSb draait op een afstand ongeveer gelijk aan de afstand van Mercurius tot de Zon, om zijn ster heen. De ster van Barnard is echter een rode dwergster van de M-klasse. Ondanks de kleine afstand bevindt de planeet zich mogelijk buiten de sneeuwlijn. De sneeuwlijn is de afstand waar de straling van de ster zwak genoeg is zodat vluchtige elementen aan het oppervlak van de planeet kunnen condenseren. Dit maakt BSb een interessante planeet. BSb kan mogelijk een belangrijke bijdrage leveren over onze kennis over planeetvorming en de evolutie van atmosferen.
Sterke sterwinden
Sterke activiteit en sterke sterwinden spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van een planeet en zijn atmosfeer. Dit speelt in het bijzonder bij actieve rode dwergen. Deze vormen van stellaire activiteit worden gelinkt aan de magnetische activiteit van de ster. Helaas zijn de modellen die astronomen momenteel tot hun beschikking hebben nog niet in staat om te voorspellen hoe de oorspronkelijke atmosferische condities als gevolg van de intense straling van de ster, veranderen.
Door eenvoudige modellen te gebruiken wordt er toch langzaam vooruitgang geboekt. In het geval van Proxima Centauri b weten astronomen inmiddels dat de druk van de sterwind ongeveer tienduizend maal sterker is dan op Aarde. Verstoren sterke sterwinden misschien ook de atmosfeer van de planeet bij de ster van Barnard?
Gunstigere omstandigheden voor BSb
Enkele astronomen die dit hebben onderzocht zeggen van niet. Ze zeggen dat BSb zich verder van zijn ster af bevindt dan Proxima Centauri b. Een analyse van de rotatie en andere eigenschappen van BSb wijst er op dat de planeet veel ouder is. De onderzoekers schatten de leeftijd van de planeet tussen de 7 en 10 miljard jaar. De invloed van magnetische velden moet er veel kleiner zijn. De onderzoekers concluderen hieruit dat de planeet bij de ster van Barnard mogelijk een zacht ruimteklimaat heeft (dat dan nog steeds vele malen slechter is dan het ruimteweer rond de Aarde) maar dat dit ruimteweer vele miljarden jaren gelden vermoedelijk veel erger is geweest. Uitgaande van de tegenwoordige condities zou de planeet rond de ster van Barnard mogelijk wel een atmosfeer kunnen hebben die vanaf de Aarde bestudeerd zou kunnen worden.
Eerste publicatie: 14 april 2019
Bron: SciTechDaily