Zonnestelsel Nieuws

Planetoïde vernoemd naar Tijn!

De baan van planetoïde Tijn
De baan van planetoïde Tijn. De positie is ingetekend voor 13 februari 2017. Bron: JPL Small-Body Database Browser

Er is een planetoïde vernoemd naar Tijn Kolsteren, de zes-jarige jongen uit Hapert die wereldberoemd werd met zijn nagellak-actie voor Serious Request. De officiële naam van de planetoïde is (6327) Tijn.

Het Minor Planet Center van de Internationale Astronomische Unie, dat gaat over de naamgeving van planetoïden schreef in zijn maandelijkse nieuwsbrief: (6327) Tijn = 1991 GP1. Discovered 1991 Apr. 9 by E.F. Helin at Palomar. Named for Tijn Kolsteren from The Netherlands, who, at age 6 and diagnosed with an incurable brain tumor, raised over 2 million euros for the International Red Cross, as part of the Dutch charity radio program Serious Request 2016.

De planetoïde is in 1991 ontdekt door de Amerikaanse astronome Eleanore Helin. De ontdekker mag meestal een voorstel doen voor een naam van de planetoïde maar de astronome leeft niet meer en de planetoïde was tot nog steeds naamloos. Wie Tijn heeft voorgedragen voor een planetoïde is nog niet bekend maar het moet iemand zijn die de procedures kent.

Het is geen hele grote planetoïde. De doorsnede wordt geschat op 11 kilometer. Je hebt echt een grote telescoop nodig om de planetoïde te kunnen zien. Planetoïde Tijn bevindt zich momenteel in het sterrenbeeld Stier – Taurus, op een afstand van ruim 475 miljoen kilometer van de Aarde. De planetoïde bevindt zich in de zogenaamde hoofdgordel van planetoïden en die bevindt zich tussen de banen van Mars en Jupiter.

Tijn zal over enige tijd niet meer onder ons zijn maar de planetoïde nog miljoenen jaren zijn rondjes om de Zon draaien en voor altijd zijn dragen.

Tijn verkeerd overigens in goed gezelschap. Op deze website staat een lijst met alle “Nederlandse” planetoïden.

Eerste publicatie: 13 februari 2017
Bron: diverse persberichten