Russische Zvezda-module lekt nog steeds lucht

De Russische Zvezda-module van het ISS
De Russische Zvezda-module van het ISS

De bemanning van het International Space Station (ISS) is er niet in geslaagd om een lek in de Russische Zvezda-module met behulp van duct tape te dichten. Op de plek in de module waar het lek wordt vermoed daalt de luchtdruk nog steeds.

Afgelopen donderdag instrueerde het Moscow Mission Control Center de Russische kosmonaut Ivan Vagner om zoveel tape te gebruiken als nodig is in het middelste deel van de Zvezda-module waar men het lek vermoedt.

Op vrijdagochtend informeerde Vagner de specialisten in het vluchtleidingscentrum dat de luchtdruk met 22,7 mBar was afgenomen tot 953 millibar.

Het kleine lek werd in september 2019 gedetecteerd en in augustus 2020 was de lekkage vervijfvoudigd van 270 gram lucht naar 1,4 kilogram lucht per dag. Het lek vormt geen risico voor de bemanning.

Er werden verschillende testen uitgevoerd, waarbij de bemanningsleden zichzelf isoleerden in delen van het station, die hielpen het lek te traceren naar Zvezda, de hoofdmodule aan de Russische kant van het station. De exacte plek van het lek werd echter niet gevonden. Eind vorige week zei Vladimir Soloviev, de vluchtdirecteur voor het Russische deel van het ISS, dat de scheur “idioot klein” was, nauwelijks 0,6 tot 0,8 mm groot.

Volgens Sergey Krikalev, de uitvoerend directeur van Roscosmos zullen er extra luchtvolumes aan het station moeten worden geleverd als de bemanning er niet in slaagt het lek te dichten.

Op dit moment verblijven de Russen Anatoly Ivanishin en Ivan Vagner en de Amerikaan Christopher Cassidy aan boort van het ISS.

Eerste publicatie: 11 oktober 2020
Bron: RIA Novosti