Ruimtevaartnieuws

SpaceX’s Starship prototype explodeert tijdens druktest

De explosie van Starship.
De explosie van Starship M1 prototype.

Het StarShip Mk1 prototype van SpaceX is woensdag namiddag tijdens een druktest op de Boca Chica testsite geëxplodeerd.

De nieuwe generatie herbruikbare raket explodeerde op een teststandaard toen het voor een druktest werd gevuld met vloeibare zuurstof. Het incident vond plaats op 20 november 2019 op de Boca Chica test site in Texas. Er is niemand gewond geraakt.

LabPadre, een YouTube-kanaal dat de Boca Chica site live in de gaten houdt registreerde de explosie. Op de beelden is te zien dat de op van de raket na de explosie wegvliegt en op de grond te pletter slaat.

LabPadre/Maria Pointer (@bocachicamaria)/Youtube

Starship moet een twee-in-een ruimtevaartuig worden dat zowel als de tweede trap van een herbruikbaar lanceersysteem dient (de eerste trap zal bestaan uit een Super Heavy-raket van SpaceX0 als een standalone ruimtevaartuig. De raket is ontworpen om vracht en mensen in een baan om de Aarde te brengen maar ook om er mee naar de Maan en Mars te kunnen reizen. Rechtopstaand is Starship 50 meter hoog en er kunnen tot 100 mensen mee vervoerd worden.

Volgens Elon Musk, de baas van SpaceX, zal de Mk1-versie nu met pensioen worden gestuurd.

SpaceX vatte het incident als volgt samen: “Het doel van de proef van vandaag was de systemen maximaal onder druk te zetten, het resultaat was dus eigenlijk niet geheel onverwacht. Er waren geen gewonden en het is ook geen serieuze tegenslag voor het project”. Volgens Elon Musk was de Mk1 slechts bedoeld om te testen en ziet het definitieve ontwerp er heel anders uit. Er was al eerder besloten om niet met dit model te gaan vliegen en het team richt zich al een tijdje op de bouw van de Mk3 die bedoeld is om echt gelanceerd te worden.

SpaceX gaf geen verdere uitleg of de explosie zal leiden tot vertraging in de ontwikkeling of dat et effect heeft op de uitspraak van SpaceX dat Starship in 2022 vracht naar de Maan kan brengen. NASA heeft onlangs vijf bedrijven in een leverancierspool gestopt, waaronder ook SpaceX, die moeten gaan helpen bij het Artemis-programma van de NASA. Met het Artemis-programma wil NASA in 2024 weer mensen naar de Maan brengen.

Volgens ingenieurs van SpaceX zijn dergelijke grote mislukkingen eigenlijk goed. Het is beter dat het nu gebeurt dan tijdens vergevorderde stappen in de ontwikkeling. Dus op naar de volgende versie van Starship!

 

Eerste publicatie: 21 november 2019
Bron: SpaceX, Gizmodo en anderen