Astronomisch Nieuws

Sterrenstelsel gespot door Webb is een van de vroegste ooit gezien

Een sterrenstelsel dat een jaar geleden voor het eerst werd gezien in een enorme deep field-opname van de Webb Space Telescope is een van de vroegste ooit gespot, dit is nu bevestigd door een team van astronomen die vervolgwaarnemingen hebben uitgevoerd.

Maisie's sterrenstelsel
Deze afbeelding van de Near Infrared Camera (NIRCam) van de Webb toont het Maisie sterrenstelsel, een van de vroegste sterrenstelsels ooit waargenomen. als de geschatte roodverschuiving overeenkomt met nieuwe waarnemingen dan betekent dit dat we het sterrenstelsel zien zoals het er 3 90 miljoen jaar na de Oerknal uitzag. Credit: NASA / STScI / CEERS / TACC / S. Finkelstein / M. Bagley / Z. Levay.

Het sterrenstelsels dateert van ongeveer 390 miljoen jaar na de Oerknal (ter referentie, het heelal als geheel is ongeveer 13,77 miljard jaar oud) en werd Maisie’s sterrenstelsel genoemd naar de dochter van de hoofdonderzoeker van het project, Steven Finkelstein, een astronoom van de universiteit van Austin. De foto is genomen in juni 2022 als onderdeel van de Cosmic Evolution Early Release Science Survey (CEERS).

De recente inspectie van het team van de CEERS-beelden bevestigde de roodverschuivingen van verschillende sterrenstelsels en suggereert dat de overvloed aan grote, heldere sterrenstelsels in het vroege heelal mogelijk vereist om terug te gaan naar de tekentafel van modellen voor het ontstaan van sterrenstelsels. Het onderzoek werd afgelopen week in Nature gepubliceerd.

Maisie’s sterrenstelsel werd vorig jaar augustus voor het eerst onthuld, als een onopvallende oranje stip in een enorme Webb-afbeelding van de diepe ruimte. Vorige maand publiceerde het Space Telescope Science Institute een 3D-geanimeerde visualisatie van de CEERS Deep Field, dat eindigt met een weergave van Maisie’s sterrenstelsel. De visualisatie beweegt met een snelheid van 220 miljoen lichtjaar per seconde door de ruimte heen, een herinnering aan hoe massief de ruimte is en hoeveel spullen erin zitten.

CEERS: Vlucht naar Maisie’s sterrenstelsel

Het doel van CEERS is om een groot deel van de ruimte in beeld te brengen met behulp van Webb’s NIRCam, MIRI en NIRSPec. CEERS-gegevens helpen astronomen het aantal, de aard en de vorm van sterrenstelsels in het oude heelal te bepalen, evenals de omstandigheden van stervorming en de groei van zwarte gaten.

Het CEERS-veld dat Maisie’s sterrenstelsel omvat bestaat eigenlijk uit 690 afzonderlijke frames, samengevoegd tot één mozaïekbeeld. De hoeveelheid gegevens van de Webb Deep field-afbeeldingen zijn niet geschikt voor deze server. Ze zijn hier te vinden.

Hoewel de spectroscopische analyse van het recente werk twee heldere sterrenstelsels bevestigde bij roodverschuivingen groter dan 11 (Maisie’s sterrenstelsel klokte maar liefst op z = 11,4), heeft één kandidaat-sterrenstelsel met een z=16 eigenlijk een roodverschuiving van z = 4,9.

Volgens Finkelstein was dat een beetje een raar geval want van de vele tientallen kandidaten met een hoge roodverschuiving die spectroscopisch zijn waargenomen is dit het enige geval waarin de echte roodverschuiving veel minder is dan de eerste schatting.

Dat sterrenstelsel, CEERS-93316, zond licht uit op een manier waardoor het blauwer leek dan normaal, een kleur die geassocieerd werd met zeer eerdere sterrenstelsels. Het probleem werd gecorrigeerd in het recente artikel, wat wijs top het belang van het verifiëren van de leeftijd van sterrenstelsels met behulp van spectroscopische methoden.

In zekere zin, merkte Finkelstein op, was het gecorrigeerde getal een goede zaak omdat de helderheid van het sterrenstelsel onwaarschijnlijk leek voor zijn jonge leeftijd. Met een lagere roodverschuiving, en dus een jongere leeftijd, is de helderheid van het sterrenstelsel kosmologisch logischer.

De Webb Space Telescope produceert pas sinds een jaar wetenschappelijke beelden. Met meer tijd kan het sterrenstelsels onthullen die nog ouder zijn dan die precies zijn gemeten door het CEERS-team.

Eerste publicatie: 16 augustus 2023
Bron: Gizmodo & anderen