Ruimtevaartnieuws

Stof zorgt ervoor dat Zhurong misschien nooit meer ontwaakt

De hoofdontwerper van het Chinese Mars-exploratieprogramma heeft een langverwachte opmerking gemaakt over de status van de Zhurong Marsrover van het land. De hoofdontwerper van de missie zegt dat de rover hoogstwaarschijnlijk gehinderd wordt door stof op zijn zonnepanelen.

Selfie van Zhurong en het landingsplatform
Selfie van Zhurong en het landingsplatform

De door zonne-energie aangedreven Zhurong-rover, die deel uitmaakt van de Chinese Tianwen 1 Marsmissie, was sinds mei 2022 in winterslaap op het noordelijk halfrond van de planeet. Verwacht werd dat hij in december zodra de lichtomstandigheden en temperatuur waren verbeterd, vanzelf weer zou ontwaken.

 Maar december kwam en ging en China zweeg over Zhurong. De Mars Reconnaissance Orbiter van de NASA bevestigde in februari dat de rover al maanden op dezelfde plek stond.

Zhang Rongqiao, hoofdontwerper van de missie, vertelde deze week aan China Central Television dat het team gelooft dat Zhurong niet is ontwaakt omdat een hoger dan verwachte hoeveelheid stof zich heeft verzameld op de zonnepanelen van de rover. Dit betekent dat Zhurong te weinig zonlicht ontvangt om te kunnen ontwaken.

Om te kunnen ontwaken heeft Zhurong een minimale temperatuur van -15 °C en een energieopwekking van meer dan 140 watt nodig. Zhang zei verder dat als het stofniveau op de panelen 30% hoger zou zijn dan verwacht, Zhurong de sterkste zonlichtniveaus op Mars nodig zou hebben om opnieuw te activeren. Een niveau van 40% of meer boven het verwachte niveau zou betekenen dat de rover niet meer kan ontwaken.

De zomerzonnewende op het noordelijk halfrond van Mars vindt half juli plaats. Dan zijn de licht- en temperatuuromstandigheden het gunstigst.

De twee lang-levende Spirit- en Opportunity-rovers van de NASA zijn ook uiteindelijk bezweken doorat Marsstof hun zonnepanelen bedekte waardoor de stroomopwekking tot onder het minimumniveau daalde.

Zhurong landde in mei 2021 in Utopia Planitia en markeerde het succes van de eerste poging van China tot een landing op Mars.

Of Zhurong nu wel of niet tot leven komt, de missie heeft de geplande levensduur van drie aardse maanden al overschreden. De rover heeft ook, net als zijn metgezel, de Tianwen 1 orbiter, zijn primaire wetenschappelijke doelen bereikt.

Eerste publicatie: 28 april 2023
Bron: Xinhua.net