TESS heeft weer een nieuwe warme Jupiter gevonden

TOI-677 in het sterrenbeeld Ophiuchus
De ster TOI-677 is de heldere ster in het centrum van de foto. Credit: Centre de Données astronomiques de Strasbourg / SIMBAD / DECam Plane Survey.

Een internationaal team van astronomen heeft een warme reusreus gevonden in een baan om de heldere ster TOI-677. Warme reuzen worden losjes gedefinieerd als planeten met een omlooptijd van meer dan 10 dagen en die zich dicht genoeg bij hun ster bevinden dat ze vermoedelijk een flinke migratie hebben ondergaan, maar niet zo dicht dat getijde-effecten de potentiële afdrukken van die migratie kunnen uitwissen.

In dezelfde trant zijn ze ver genoeg van hun ster verwijderd dat hun straal niet is opgeblazen door het mechanisme dat de straal van hetere gasreuzen (de hete Jupiters genoemd) doet opzwellen.

Voor astronomen zijn warme Jupiters hele interessante objecten maar tot nu toe zijn er slechts een handjevol gevonden bij nabije sterren. Bij een ster die relatief dichtbij staat zijn dergelijke planeten beter te bestuderen.

De nieuw gevonden warme Jupiter is TOI-677b gedoopt en is gevonden door de Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) van de NASA.

De data van de TESS zijn met behulp van verschillende spectrografen gecontroleerd en op die manier werden de planeet en zijn massa bevestigd. TOI-677b heeft een straal van ongeveer 1,2 * de straal van Jupiter en is ook water zwaarder. De straal komt overeen met wat men verwacht voor een gasreus met een massa van ongeveer 10 * de massa van de Aarde, uitgaande van de standaard modellen die astronomen momenteel hanteren.

De ster TOI-677 is een ster van spectraalklasse F en bevindt zich op een afstand van ongeveer 464 lichtjaar van de Aarde in het sterrenbeeld Ophiuchus. TOI-677 heeft een visuele helderheid van magnitude 9,8 en is dus niet met het blote oog te zien.

De ster is ook bekend als HD 29549 en 2MASS J09362869-5027478. De ster is een beetje groter en zwaarder dan de Zon. De leeftijd van de ster wordt geschat op ongeveer 2,9 miljard jaar.

De exoplaneet TOI-677b heeft een omlooptijd van 11,24 dagen en heeft een excentrische baan van 0,435.  De planeet is gevonden met behulp van de transitiemethode.

Artikel: Andrés Jordán et al. 2019. TOI-677 b: A Warm Jupiter (P=11.2d) on an eccentric orbit transiting a late F-type star.

 

Eerste publicatie: 24 december 2019
Bron: SciNews