Eerste Ethiopische satelliet in een baan om de Aarde

Lancering eerste Ethiopische satelliet
lancering van de ETRSS-1 door een Lange Mars 4B-raket. Credit: Xinhua

Afrikaanse landen hebben op dit moment 41 satellieten in een baan om de Aarde. Die satellieten zijn door 38 landen gelanceerd. De drie andere satellieten waren gezamenlijke inspanningen van een aantal landen. De Ethiopische satelliet is met behulp van Chinese partners gelanceerd. De satelliet gaat data verzamelen ten behoeve van de landbouw in het land.

De ETRSS-1 satelliet werd met behulp van een Chinese Lange Mars 4B raket gelanceerd vanaf de lanceerbasis Taiyan in het noorden van China. China heeft ook het merendeel van de kosten van ruim 7 miljoen euro gesponsord. De lancering van de 70 kilogram wegende satelliet stond oorspronkelijk gepland voor september.

Volgens Getahun Mekuria, de Ethiopische minister van Innovatie en Technologie bespaart de satelliet het land veel geld omdat ze de gegevens anders van andere landen of bedrijven moesten kopen.

Ethiopië is economisch sterk afhankelijk van landbouw en bosbouw. Daarnaast is het land kwetsbaar voor overstromingen, droogte en andere klimaatrisico’s. Ethiopië heeft een bevolking van meer dan 100 miljoen en het is een van ’s werelds snelst groeiende economieën met een gemiddelde jaarlijkse groei van het BNP van 9,9% sinds 2007.

 

Eerste publicatie: 24 december 2019
Bron: SpaceDaily