Raket die Chang’e -5 moet lanceren naar platform gereden

Lange Mars 5 raket klaar voor lancering
De Lange Mars 5 raket die eind van de maand de ruimtesonde Chang’ e 5 naar de Maan moet lanceren. Credit: Xinhua.net

De raket die de aanstaande Chang’e 5-missie naar de Maan moet lanceren is naar het lanceerplatform op het Wenchang Space Launch Center in de Chinese provincie Hainan gereden. Dit gebeurde volgens de China National Space Administration op dinsdagochtend 17 november.

De 57 meter hoge Lange Mars 5 raket weegt ongeveer 870 ton en werd verticaal op een mobiel platform geplaatst dat in een tijdsbestek van twee uur de raket naar zijn lanceerplatform bracht.

De lancering van de Lange Mars 5 met aan boord de Chang’e 5 missie staat gepland voor later deze maand. De raket werd eind september per boot naar een haven nabij Wenchang gebracht en werd van daaruit met speciale vrachtwagens naar de lanceerbasis vervoerd.

Chang’e 5 is de vijfde en meest lastige en uitdagendste missie zijn in het Chinese maanprogramma tot nu toe. Het zal voor het eerst zijn in meer dan 40 jaar dat er monsters van de Maan naar de Aarde gebracht gaan worden. Wetenschappers zullen deze onderzoeken en er meer van leren over het ontstaan en de evolutie van de Maan.

De Chang’e 5 missie weegt 8,2 ton en bestaat uit vier onderdelen: een orbiter, een lander, een opstijger en een re-entry module. Nadat de ruimtesonde in een baan om de Maan is gebracht zullen de componenten zich in tweeën splitsen. De orbiter en de re-entry module blijven in een baan om de Maan terwijl de lander en opstijger naar het oppervlak afdalen.

De lander en opstijger zullen een zachte landing maken en zich bezig houden met het verzamelen vaan gesteente van de Maan. Er is een mechanische arm aanwezig die maanzand zal verzamelen en met behulp van een boor zal er ook ondergronds materiaal worden verzameld.

Als de werkzaamheden aan het oppervlak klaar zijn kan de opstijger de Maan verlaten en koppelen met de re-entry module. Het verzamelde materiaal zal worden overgebracht naar deze module en die zal het materiaal ook terugbrengen naar de Aarde.

Het is een complexe missie die het uiterste zal vergen van de Chang’e 5 en de vluchtleiding.

Als de Chang’e 5 missie een succes wordt dan zal China, na de Verenigde Staten en Rusland, het derde land zijn dat samples van de Maan naar de Aarde brengt. Chang ‘e 5 zal ook de eerste missie sinds augustus 1986 zijn die dit doet. Toen was het de onbemande Sovjet-Russische Luna-24 die 170,1 gram gesteente van de Maan naar de Aarde bracht.

Het Chinese maanprogramma werd in januari 2004 door de centrale overheid goedgekeurd. In oktober 2007 werd de eerste Chang’e ruimtesonde gelanceerd. Sindsdien zijn er vier gelanceerd waarvan de derde als eerste Chinese ruimtesonde een zachte landing op de Maan maakte.

De Chang’e 4 missie is nog steeds gaande. Het is de allereerste missie ooit waarbij een ruimtesonde een zachte landing maakte op de verre zijde van de Maan.

Eerste publicatie: 18 november 2020
Bron: Staatspersbureau Xinhua