Buitenaards leven - exoplaneten

TESS vindt tweede aardse planeet in de bewoonbare zone van TOI-700

De nieuw gevonden planeet heet TOI-700e en heeft een grootte van 0,95 * de Aarde en is vermoedelijk rotsachtig. TOI-700 is een ster van spectraalklasse M2 (rode dwerg) die ongeveer 102 lichtjaar van de Aarde is verwijderd in de richting van het zuidelijke sterrenbeeld Dorado – Goudvis.

Artist impressie van TOI-700e
Artist impressie van TOI-700e (grotere planeet) en TOI-700d. Credit: NASA / JPL-Caltech / Robert Hurt.

De ster is ook bekend als UCA3 49-21611 en 2MASS J06282325-6534456 en heeft een massa van ongeveer 0,4 zonsmassa en ongeveer de helft van de oppervlaktetemperatuur van de Zon.

In 2020 kondigden astronomen de ontdekking van drie exoplaneten rond TOI-700 aan.

De binnenste planeet, TOI-700b is ongeveer even groot als de Aarde en is vermoedelijk rotsachtig en draait met een periode van 10 dagen om zijn ster heen.

TOI-700c is een gasreus die ongeveer 2,6 keer groter is dan de Aarde en met een periode van 16 dagen om de ster heen draait. De buitenste planeet, TOI-700d, heeft een grootte van 1,1 keer de Aarde en een baanperiode van 38 dagen. Deze planeet bevindt zich binnen de bewoonbare zone van de ster en ontvangt van zijn ster 86% van de energie die de Aarde van de Zon krijgt. De oppervlaktetemperatuur bedraagt -3 °C.

De planeten draaien in een gebonden rotatie om hun ster en dat betekent dat altijd dezelfde zijde in zonlicht baadt en de andere zijde donker is.

Volgens Dr. Emily Gilbert, astronoom van het Jet Propulsion Laboratory van de NASA, is het een van de weinige bekende systemen met meerdere kleine planeten in de bewoonbare zone.

De nieuw gevonden planeet, TOI-700e, is ongeveer 10% kleiner dan de planeet TOI-700d. Hiermee is aangetoond dat additionele TESS-waarnemingen kunnen leiden tot het vinden  van steeds kleinere planeten. Als de ster een beetje dichter bij was geweest of de planeet een beetje groter dan was TOI-700e mogelijk al in het eerste jaar van de TESS-missie gevonden.

Maar het signaal was dermate zwak dat de onderzoekers een jaar additionele transities nodig hadden om de planeet te identificeren.

TOI-700e, die vermoedelijk ook in een gebonden rotatie draait, heeft een baanperiode van 28 dagen. De planeet bevindt zich tussen TOI-700c en TOI-700d in de zogenaamde optimistische bewoonbare zone.

Vervolgonderzoek van het TOI-700 systeem met behulp van telescopen in de ruimte en op Aarde is gaande en zal vermoedelijk leiden tot meer kennis over dit zeldzame systeem.

TESS heeft onlangs zijn tweede jaar van waarnemingen van de noordelijke sterrenhemel voltooid en astronomen zijn druk aan het graven in de berg gegevens op zoek naar nog meer exoplaneten.

De ontdekking van TOI-700e zal in de Astrophysical Journal Letters worden gepubliceerd.

Eerste publicatie: 11 januari 2023
Bron: sci-news & anderen