Ruimtevaartnieuws

Tianwen-1 komt in een polaire baan om Mars

Tianwen-1 lander/rover combinatie op Mars
Artist impressie van de lander/rover combinatie op Mars. Credit: CNSA.

De Chinese ruimtesonde Tianwen-1 is op 15 februari 2021 in een polaire baan om Mars gebracht. Ook is de afstand tot de planeet kleiner geworden. Dit meldde de China National Space Administration gisteren.

Om in die polaire baan te kunnen komen werden de 3000 Newton sterke motor gestart. De ruimtesonde draait nu in een kleinere baan waarbij de kleinste afstand tot Mars ongeveer 250 kilometer is.

De ruimtesonde gaat vervolgens een aantal kleine koerscorrecties uitvoeren om zichzelf in een parkeerbaan te brengen. Vanuit deze parkeerbaan zal begonnen worden met het waarnemen en onderzoeken van de beoogde landingsplaats van de lander/rover combinatie.

Na de aankomst bij Mars, afgelopen woensdag 10 februari, kwam de ruimtesonde in een elliptische baan om Mars waarbij de dichtste nadering ongeveer 400 kilometer bedroeg. De Tianwen-1 is de eerste Chinese ruimtesonde die Mars heeft bereikt.

De Tianwen-1 werd op 23 juli 2020 met behulp van een zware Lange Mars 5 raket gelanceerd. Die lancering vond plaats vanaf het Wenchang Space Launch Center in de Chinese provincie Hainan.

De 5000 kilogram zware ruimtesonde, bestaande uit twee grote delen – een orbiter en een landingscapsule – had 202 dagen nodig om Mars te bereiken. Gedurende die reis werd overbrugde de ruimtesonde een afstand van ongeveer 475 miljoen kilometer. De gemiddelde snelheid van de Tianwen-1 bedroeg ongeveer 100.000 kilometer per uur.

Tijdens zijn reis werden er vier koerscorrecties uitgevoerd en een grote baancorrectie om zo op koers te blijven richting Mars.

Het uiteindelijke doel van de missie is het laten landen van een rover op de zuidelijke Utopia Planitia vlakte op Mars. Dit is een grote vlakte binnen Utopia wat zelf weer een grote inslagkrater is. De landing van de lander/rover zal vermoedelijk in mei of begin juni plaatsvinden.

De Tianwen-1 is ’s werelds 46ste missie naar Mars sinds oktober 1960. Toen lanceerde de toenmalige Sovjet-Unie hun eerste Marsmissie. Overigens waren er tot nu toe slechts 18 missies succesvol.

 

Eerste publicatie: 16 februari 2021
Bron: China Daily