Het sterrenbeeld Triangulum Minus – Kleine Driehoek
Het sterrenbeeld Triangulum Minus werd in 1687 voor Johannes Hevelius bedacht. Het werd samengesteld uit drie sterren van de vijfde magnitude die door Hevelius zelf waren gecatalogiseerd. Triangulum Minus bevond zich net ten zuiden van het bestaande sterrenbeeld Triangulum – Driehoek. Dit sterrenbeeld werd door Hevelius hernoemd naar Triangulum Major.
Het werd verrassend genoeg algemeen geaccepteerd onder astronomen onder wie ook Johann Bode die het in 1801 op nam in zijn Uranographia. Op sommige kaarten werd het paar Triangula genoemd. Uiteindelijk verdween de kleine driehoek weer en werden de sterren weer toegevoegd aan Triangulum waar ze bekend zijn als 6 Trianguli, 10 Trianguli en 12 Trianguli.
Triangulum Minus in de steratlas Firmamentum Sobiescianum van Johannes Hevelius die na zijn dood in 1690 werd gepubliceerd. Hevelius toonde de sterrenbeelden zoals ze op een globe zouden staan in plaats van hoe ze aan de sterrenhemel zijn te zien. Naast Triangulum Minus bevindt zich het ook niet meer bestaande sterrenbeeld Musca Borealis dat door Petrus Plancius was uitgevonden.
De drie sterren die Triangulum Minus vormen zijn erg zwak. 6 Tri heeft een visuele helderheid van magnitude 4,9. 10 Tri en 12 Tri hebben een visuele helderheid van magnitude 5,3.
Eerste publicatie: 29 juli 2009
Volledige revisie: 10 pril 2019