Waarnemen

Waarnemen – de Wolf

De Wolf is een bescheiden sterrenbeeld waarvan de Latijnse naam Lupus is. Het sterrenbeeld is, samen met 47 andere sterrenbeelden, door de astronoom Ptolemeus benoemd. De Wolf wordt door twee grotere, helderdere en bekendere sterrenbeelden ingesloten. Dit zijn de Schorpioen en Centaurus.

Kaart van het sterrenbeeld Lupus
Kaart van het sterrenbeeld Lupus. Credit: Kuuke’s Sterrenbeelden/Cartes du Ciel

Hoe de Wolf te vinden

De Wolf bevindt zich ten zuiden van de ecliptica. Het sterrenbeeld is het beste vanaf het zuidelijk halfrond te bekijken of vanaf de meest zuidelijke breedtegraden van het noordelijk halfrond. De beste maanden zijn april tot en met september. De Wolf bevindt zich naast de Winkelhaak. Aan de ene kant van de Wolf bevindt zich de Schorpioen en aan de andere kant Centaurus. Deze twee sterrenbeelden zijn veel opvallender.

De Wolf bestaat uit zwakke sterren en daarom kan je het beste eerst naar de Schorpioen en de Centaur gaan zoeken. Kijk dan naar het stukje donkere lucht tussen deze twee in. Dat wordt gevuld door de Wolf en de Winkelhaak. De Wolf heeft meer heldere sterren dan de Winkelhaak en bevindt zich verder naar het noorden.

Lupus lijkt vaag op de wolf die het moet voorstellen. Vanaf het noordelijk halfrond zie je misschien alleen de kop van de Wolf in de buurt van de Schorpioen. Vanuit het zuiden zal de Wolf op juniavonden bijna recht boven je hoofd staan.

De sterren van de Wolf

De belangrijkste sterren in de Wolf zijn van de tweede en derde magnitude. De sterren van de scharen van de Schorpioen vormen een driehoek die de kop van de Wolf markeert. Deze sterren zijn Eta Lupi, Theta Lupi en Chi Lupi. Deze sterren zijn 440 lichtjaar, respectievelijk 410 lichtjaar en 470 lichtjaar van de Aarde verwijderd.

Vier steren markeren de kromming van het lijf van de Wolf: Gamma Lupi, Delta Lupi en Bèta Lupi. Ze zijn 420 lichtjaar, 880 lichtjaar en 383 lichtjaar van de Aarde verwijderd. De laatste ster is de helderste ster: Alpha Lupi heeft een visuele helderheid van magnitude 2,29 en is 460 lichtjaar van de Aarde verwijderd.

Vanuit Bèta Lupi lijken er twee heldere sterren naar beneden te hangen, ze markeren de voorpoot van de Wolf. Deze sterren zijn echter onderdeel van Centaurus de Centaur.

Als je met een telescoop de grenzen van het sterrenbeeld afspeurt vindt je veel dubbelsterren en sterrenhopen. Hoewel de Wolf naast de Melkweg staat zijn er voor verrekijkers niet veel heldere deep-sky objecten te vinden.

Lupus - IAU-kaart
IAU-kaart van het sterrenbeeld Lupus – Wolf

Samengevat: Lupus de Wolf is een sterrenbeeld tussen de Schorpioen en Centaurus in. Je moet naar het zuidelijk halfrond gaan om de Wolf goed te kunnen zien.

Eerste publicatie: 16 juni 2023
Bron: EarthSky