Categories: Ruimtevaartnieuws

Waarom duurt het twee dagen voordat SpaceX een volgende lanceerpoging kan doen voor de Crew Dragon?

Dit diagram laat de vele stappen zien die nodig zijn om de Crew Dragon tijdens de Demo-2 missie bij het International Space Station te krijgen. Credit: SpaceX.

De allereerste bemande lancering van de Crew Dragon van SpaceX met aan boord twee astronauten voor het ISS werd afgelopen donderdag wegens slecht weer op het laatste moment afgeblazen. Vandaag wordt om 21:22 uur een nieuwe poging gewaagd. Dat er twee dagen tussen zitten te maken met de weer en met de positie van het Internationaal Space Station.

De lancering van de Crew Dragon Demo-2 met aan boord de astronauten Bob Behnken en Doug Hurley werd minder dan 20 minuten voor de lancering afgebroken.

De volgende lanceergelegenheid is op zaterdag 30 mei 2020 om 21:22 uur. Op dat moment bevindt het International Space Station zich op de gewenste positie ten opzicht van het Kennedy Space Center in Florida. Hier bevindt zich de lanceerbasis van de Demo-2.

Woensdag leek het weer tijdens de laatste fase van het aftellen op te klaren en als men 10 minuten meer tijd gehad zou hebben dan zou de Demo-2 waarschijnlijk gewoon gelanceerd zijn. Maar die speelruimte heeft men niet voor Demo-2, die moet gewoon op tijd gelanceerd worden.

Tijdens het aftellen naar de lancering wordt o.a. de temperatuur van de brandstof in de gaten gehouden. Dat is belangrijk omdat die temperatuur de mede verantwoordelijk is voor de stuwkracht die de raket kan leveren. Op het moment dat men bij t=-35 minuten is aangekomen wordt er begonnen met het laden van de vloeibare zuurstof en moet er gelanceerd worden bij t=0 minuten.

Als er wordt gewacht tot enkele minuten na t=0 dan kan de temperatuur van de brandstof een beetje zijn gestegen en dat kan de prestatie van de raket beïnvloeden. Het is heel onverstandig om de kleine marges die men heeft te overschrijden.

Mocht de lancering van vanavond wederom door omstandigheden niet doorgaan dan is zondagavond, 31 mei 2020, om 21:00 uur wederom een mogelijkheid om te lanceren.

Demo-2 zal de eerst bemande lancering uit de Verenigde Staten zijn sinds NASA in 2011 de space shuttle smet pensioen stuurde. Sinds die tijd hebben Amerikaanse astronauten dure stoeltjes moeten kopen bij de Russen om van en naar het International Space Station te kunnen reizen.

NASA, SpaceX en Boeing hebben jarenlang gewerkt om een einde te maken aan die afhankelijkheid. In 2014 tekenden de twee bedrijven een miljardencontract met het Commercial Crew Program van de NASA om hun eigen astronautentaxi’s te ontwikkelen en zes bemande missies naar en van het ruimtestation uit te voeren.

Als Demo-2 slaagt dan is SpaceX klaar om die afgesproken zes bemande missies te te voeren voor de NASA. Boeing heeft echter nog wat meer werk te verzetten. De CST-100 Starliner van Boeing moet nog een onbemande vlucht uit voeren naar het ISS alvorens er over een bemande nagedacht kan worden.

Die onbemande vlucht werd afgelopen december uitgevoerd maar die verliep niet helemaal volgens het boekje. Als gevolg van softwarefouten kwam de Starliner in een te lage baan terecht en werd het ISS niet bereikt. De Crew Dragon van SpaceX voerde deze onbemande testvlucht al in maart 2019 uit. Starliner zal nog een tweede poging doen om een onbemande vlucht naar het ISS uit te voeren.

 

Eerste publicatie: 30 mei 2020
Bron: space.com
kuuke

Recent Posts

Chinese rakettrap valt in de Indische Oceaan

Vanochtend vroeg is een deel van een grote Chinese raket de aardatmosfeer ingedrongen en boven…

4 uur ago

Het sterrenbeeld Octans – Octant

Octans is één van de sterrenbeelden van Nicolas Louis de Lacaille. Hij stelde het sterrenbeeld…

15 uur ago

Ingenuity vliegt naar nieuwe locatie op Mars

  De Mars helikopter Ingenuity heeft gisteren zijn vijfde vlucht gemaakt. De kleine helikopter steeg…

2 dagen ago

Al Amal – de eerste Arabische interplanetaire missie

  De Hope Mars Mission, ook wel de Emirates Mars Mission genoemd, is de eerste…

3 dagen ago

De lengte van de dag op Venus verandert voortdurend

Wetenschappers hebben radiogolven gebruikt om de rotatiesnelheid en kanteling van de draaiingsas van Venus nauwkeuriger…

4 dagen ago

60 Miljoen sterren maar geen buitenaards leven gevonden

Astrobiologen van het Breakthrough Listen project hebben de voorlopige resultaten van een SETI-onderzoek gepubliceerd. In…

5 dagen ago