Starship prototype explodeert tijdens de vierde mislukte test

Starship SN4 explodeert
De explosie die Starship SN4 vernietigde. Credit: NASA Spaceflight

Net zoals al eerder gebeurde dit jaar is ook het vierde prototype van Starship, de nieuwe raket van SpaceX in vlammen op gegaan.

Gisteren onderging Starship SN4 een test met de Raptor motor. Deze, zogenoemde static fire test, werd uitgevoerd op de testlocatie van SpaceX in de buurt van Boca Chica in Texas.

De afgelopen weken heeft SpaceX daar een reeks routinematige stresstests doorlopen na het verkrijgen van een vergunning van de Federal Aviation Administration voor korte, suborbitale testen.

Gisteren werd de vijfde static-fire test uitgevoerd en in eerste instantie leek alles goed te gaan. Ofschoon het niet duidelijk is waardoor de explosie werd veroorzaakt is uit live beelden van de gebeurtenis af te leiden dat er een gaslek ontstaat ongeveer een minuut nadat de motor werd uitgeschakeld. Hierna volgde een enorme explosie die het prototype onzichtbaar maakt en die vermoedelijk ook schade heeft veroorzaakt aan de testlocatie.

Het SN4 prototype van Starship heeft helemaal niks te maken met de lancering van de Crew Dragon Demo-2 die dit weekend moet plaatsvinden. Als alles goed gaat dan stuurt SpaceX in samenwerking met de NASA vanavond twee astronauten naar het Internationale Space Station. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een Falcon 9 raket en de Crew Dragon ruimtecapsule.

Dit prototype was het laatste dat bedoeld was om het ontwerp van het toekomstige Starship van SpaceX te testen. Starship moet een herbruikbare raket worden die tot 100 mensen en lading kan vervoeren naar een baan om de Aarde, de Maan en Mars.

De drie voorgaande prototype gingen bij vergelijkbare ongelukken verloren. De eerste twee explodeerden tijdens het uitvoeren van druktesten en de derde ging afgelopen april verloren als gevolg van lekkende kleppen. Starship SN4 heeft meer verschillende testen overleefd dan zijn voorgangers maar het lijkt erop dat de eerste vluchten pas na SN5 uitgevoerd kunnen worden. Starship SN5 is overigens al in aanbouw.

Eerste publicatie: 30 mei 2020
Bron: diverse persberichten