Test van derde prototype van SpaceX mislukt

Ruimtevaart is nog steeds niet gemakkelijk. Met de derde mislukte test van een prototype van Starship van de firma SpaceX hebben we daar weer een goed voorbeeld van. Tijdens een cryogene vultest explodeerde de raket namelijk.

Deze video van het incident laat zien hoe het bovenste deel van prototype SN3 zijn sterkte verliest voordat het naar beneden valt. De test vond plaats op 3 april 2020 op de testlocatie van SpaceX in Boca China in de Amerikaanse staat Texas. Credit: NASASpaceflight.

De explosie vond plaats op het moment dat vloeibaar stikstof in de brandstoftanks van de raket werd gepompt.

Als Starship eenmaal echt gebruiksklaar is dan wil SpaceX de raket gebruiken om passagiers en vracht in een baan om de Aarde, de maan en Mars te brengen. De raket moet tot maximaal 100 passagiers gaan vervoeren. Starship moet een hybride ruimtevaartuig worden dat zowel als tweede trap van een herbruikbaar lanceersysteem De Super Heavy van SpaceX moet dan de eerste trap zijn) als een onafhankelijk ruimtevaartuig gebruikt kan worden

Sinds het begin van het project eind 2019 is het de derde mislukte test van een prototype van Starship. Op 20 november 2019 werd de Mk1 opgeblazen tijdens een cryogene druktest. Die explosie vond plaats tijdens het vullen met vloeibare zuurstof. Op 28 februari 2020 explodeerde prototype SN2 en ook deze explosie vond plaats tijdens een cryogene druktest.

Elon Musk de baas van SpaceX, gaf in een tweet aan dat men de data van de test uitgebreid moet gaan bestuderen alvorens te weten wat er precies mis is gegaan. In een eerdere tweet schreef Musk al dat SN3 de druktest op omgevingstemperatuur goed had doorstaan.

Met deze laatste tegenslag zal het ook nog wel even duren voordat er een test met de motoren uitgevoerd kan worden. SpaceX zou in de loop van het jaar al testvluchten met Starship uit willen voeren maar het is ondertussen hoogst onzeker of dat gaat lukken.

Eerste publicatie: 4 april 2020
Bron: diverse persberichten