Ruimtevaartnieuws

Regering Biden verlengd ondersteuning ISS tot 2030

Om een soepele overgang naar commerciële ruimtestations mogelijk te maken heeft de regering Biden het gebruik van het International Space Station verlengd tot 2030. Dit kondigde NASA-baas Bill Nelson afgelopen week aan.

International Space Station
Opname van het ISS gemaakt door de bemanning van de Crew Dragon.

Nelson zei in een verklaring dat NASA blijft samenwerken met de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, het Japanse JAXA, het Canadian Space Agency en het Russische Roscosmos om de continuïteit van het baanbrekende onderzoek dat daar wordt verricht, te waarborgen.

Volgens Nelson zal de voortdurende deelname van de Verenigde Staten in het ISS innovatie en het concurrerende vermogen bevorderen die nodig zijn om de eerste vrouw en eerste persoon van kleur onder het Artemis-programma van de NASA naar de Maan te sturen en de weg vrij te maken voor het sturen van de eerste mensen naar Mars.

Eerder deze maand gaf NASA 415 miljoen dollar aan drie bedrijven (Blue Origin van Jeff Bezos, het ruimtevaartbedrijf Nanoracks en het militaire en luchtvaartbedrijf Northrop Grumman) voor het ontwikkelen van commerciële bestemmingen in de ruimte.

Volgens Nelson zorgen de fondsen voor ontwikkeling van onafhankelijke ruimtestations voor gebruik dor overheids- en particuliere klanten. Met commerciële bedrijven die nu transport naar een lage baan om de Aarde leveren werkt NASA samen om met Amerikaanse bedrijven bestemmingen in de ruimte te ontwikkelen waar mensen kunnen bezoeken, wonen en werken. Hierdoor kan NASA een bijdrage blijven leveren aan een weg naar de ruimte in het voordeel van de mensheid.

In april kende NASA 3,89 miljard dollar toe aan SpaceX voor de ontwikkeling van de eerste commerciële maanlander, de HLS Starschip, die astronauten naar de Maan zal brengen voordat ze op een dag mensen naar Mars zullen brengen.

Eerder deze maand keerden een Japanse miljardair en twee andere mensen terug naar de Aarde na een verblijf van bijna twee weken in het International Space Station. Yusaka Maezawa landde in Kazachstan. Hij was de eerste betalende toerist die sinds 2009 het ISS bezocht.

Eerste publicatie: 2 januari 2022
Bron: spacedaily