Ruimtevaartnieuws

Indiase maanlandingsmissie komt in een baan om de Maan

De nieuwste ruimtemissie van India is gisteren in een baan om de Maan gekomen voorafgaand aan de tweede poging om een zachte landing te maken op de Maan.

Lancering Chandrayaan-3
Chandrayaan 3 werd op 14 juli om 05:05 uur EDT (0905 GMT) gelanceerd bovenop een LVM3-raket vanuit het Satish Dhawan Space Center. (Afbeelding tegoed: Indian Space Research Organization (ISRO))

’s Werelds dichtstbevolkte natie heeft een relatief goedkoop ruimtevaartprogramma dat snel de mijlpalen nadert die door mondiale ruimtemachten zijn vastgesteld. Alleen Rusland, de Verenigde Staten en China hebben eerder een gecontroleerde landing op het maanoppervlak bereikt.

De Indian Space Research Organisation (ISRO) bevestigde dat Chandrayaan-3 met succes in een baan om de Maan is gebracht. De ruimtesonde werd meer dan drie weken geleden gelanceerd.

Als de test van de huidige missie volgens plan verloopt zal de missie tussen 23 en 24 augustus veilig landen in de buurt van de nog weinig verkende zuidpool van de Maan.

India’s laatste poging om dit te doen eindigde vier jaar geleden in een mislukking toen de grondcontrole het contact verloor vlak voor de landing.

Chandrayaan-3, ontwikkeld door ISRO, bevat een landermodule genaamd Vikram, wat “moed” betekent in het Sanskriet, en een rover genaamd “Pragyan, wat “wijsheid” betekent in het Sanskriet.

De missie heeft een prijskaartje van 75 miljoen euro – veel kleiner dan die van andere landen, en een bewijs van de zuinige ruimtevaarttechniek van India.

Experts zeggen dat India de kosten laag kan houden door bestaande ruimtetechnologie te kopiëren en aan te passen, en dankzij een overvloed aan hoogopgeleide ingenieurs die een fractie van het loon van hun buitenlandse tegenhangers verdienen.

Een moment van glorie

De Chandrayaan-3 ruimtesonde heeft er veel langer over gedaan om de Maan te bereiken dan de bemande Apollo-missies van de jaren ’60 en ’70, die binnen enkele dagen arriveerden.

De gebruikte Indiase raket is veel minder krachtig dan bijvoorbeeld de Saturnus V van de Verenigde Staten en in plaats daarvan draaide de ruimtesonde vijf of zes keer in een elliptische baan om de Aarde om zo snelheid te winnen, voordat hij op een traject richting een baan om de Maan werd gestuurd.

Als de landing succesvol is, zal de rover van Vikram rollen en het nabijgelegen maangebied verkennen en beelden verzamelen om voor analyse terug te sturen naar de Aarde. de rover heeft een gepland missieleven van één dag op de Maan (die overeenkomt met 14 aardse dagen).

Volgens ISRO-chef S. Somanath hebben zijn ingenieurs de gegevens van de vorige mislukte missie zorgvuldig bestudeerd en hun best gedaan om de storingen op te lossen.

Het Indiase ruimtevaartprogramma is aanzienlijk gegroeid in omvang en momentum sinds het in 2008 voor het eerst een sonde naar de Maan stuurde.

In 2014 werd het de eerste Aziatische natie die een satelliet in een baan rond Mars bracht en drie jaar later lanceerde ISRO 104 satellieten in één missie.

Het Gaganyaan-project van ISRO heeft gepland om volgend jaar een driedaagse bemande missie in een baan om de Aarde te lanceren.

India werkt ook aan het vergroten van zijn aandeel van twee procent in de wereldwijde commerciële ruimtevaartmarkt door particuliere ladingen in een baan om de Aarde te sturen voor een fractie van de kosten van concurrenten.

Eerste publicatie: 6 augustus 2023
Bron: phys.org