Ruimtevaartnieuws

NASA heeft contact met Voyager 2 volledig hersteld

Het Deep Space Network van de NASA heeft Voyager 2 met succes geheroriënteerd en wetenschappelijke en telemetriegegevens ontvangen die de normale werking van de ruimtesonde bevestigen.

Het Deep Space Network van de NASA in Canberra, Australië stuurde het equivalent van een interstellaire “schreeuw” meer dan 19,9 miljard kilometer naar Voyager 2, met de opdracht aan de ruimtesonde om zichzelf te heroriënteren en zijn antenne terug naar de Aarde te draaien.

Met een eenrichtingslichttijd van 18,5 uur voordat het commando de Voyager bereikte, duurde het 37 uur voordat men erachter kwam of het commando werkte. Op 4 augustus 18:29 Nederlandse tijd begon de ruimtesonde wetenschappelijke en telemetriegegevens terug te sturen, wat aangeeft dat de Voyager normaal werkt en in zijn verwachte baan is.

Deep Space Station 43

Deep Space Station 43 in Canberra
Deep Space Station 43 heeft een antenne met een diameter van 70 meter en is de grootste bestuurbare parabolische antenne op het zuidelijk halfrond. Deze kolossale structuur weegt meer dan 3000 ton en roteert op een dunne oliefilm. Het reflectoroppervlak bestaat uit 1272 aluminium panelen met een totale oppervlakte van 4180 vierkante meter met buitenpanelen geperforeerd om wind en regen door te laten. Credit: NASA

NASA’s Canberra Deep Space Communication Complex (SCSCC) beschikt over een aantal grote antennes die dagelijks nodig zijn om gegevens te ontvangen van, en commando’s doorgeven aan, een grote verscheidenheid aan ruimtevaartuigen. In 1987 werd Deep Space Station 43 (DSS-43) uitgebreid van een antenne met een diameter van 64 meter naar een antenne met een diameter van 70 meter om zijn mogelijkheden voor de ontmoeting van Voyager 2 met Neptunus in 1989 te versterken.

Eerste publicatie: 6 augustus 2023
Bron: NASA