Ruimtevaartnieuws

Mars helikopter Ingenuity maakt 53ste vlucht

Na een pauze van drie maanden is de Ingenuity Mars-helikopter van de NASA weer aan het werk gegaan.

Close-up van Ingenuity met vier uitgeschoven bladen.
Close-up van Ingenuity met vier uitgeschoven bladen. Het heeft vier poten op het Marsoppervlak. Daarachter is een lang uitzicht op stof en rotsen. De Ingenuity-helikopter werd op 2 augustus 2023 op Mars in beeld gebracht. (Afbeelding: NASA / JPL-Caltech)

Ingenuity maakte op 22 juli zijn 53ste vlucht op Mars. Volgens het vluchtlogboek vloog Ingenuity horizontaal en noordwaarts een afstand van 142 meter. Die vlucht duurde ongeveer 75 seconden. Ingenuity steeg ongeveer 5 meter de lucht in en bereikte een topsnelheid van 2,5 meter per seconde.

Ingenuity maakt zich ook al op voor de volgende vlucht. Het Twitter-account van het Jet Propulsion Laboratory van de NASA zegt dat vlucht 54 in de maak is. Dit zal een korte pop-upvlucht worden waarbij er ongeveer 25 seconden op een hoogte van 5 meter wordt gevlogen.

Mars-watchers, kijkende naar de ruwe foto’s die van de Rode Planeet komen, suggereren overigens dat de 54ste vlucht van de helikopter inmiddels heeft plaatsgevonden maar dit is nog niet door het JPL van de NASA bevestigd.

De 53ste vlucht gebeurde ongeveer drie maanden na de laatste excursie op 26 april toen Ingenuity achter ruig terrein sprong en stil viel. Dat komt omdat het Perseverance, de enorme rover die communicatie van en naar de Aarde doorgeeft, niet kon bereiken totdat de twee voortuigen op 28 juni weer in elkaars zicht kwamen.

Ingenuity heeft zijn vluchtmanifest meer dan vervijfvoudigd. Naar Mars gestuurd als het eerste, gecontroleerde vliegtuig op een andere wereld, riep het oorspronkelijke plan op tot slechts vijf vluchten in 2021. De helikopter heeft met flair standgehouden door communicatietekorten, kort weer, stoffige omstandigheden en andere complicaties die endemisch zijn voor het werken op de Rode Planeet.

In de uitgebreide missie van de drone fungeert Ingenuity nu als verkenner voor zijn partner Perseverance, die in februari 2021 landde. Perseverance is op jacht naar oude bewoonbare omstandigheden en is monsters aan het opbergen voor een geplande Mars Sample Return Missie. Lichtzwaardachtige monsters met materiaal van de Rode Planeet kunnen in de jaren ’30 terug naar de Aarde worden gehaald, afhankelijk van de financiering en de politieke wil.

Eerste publicatie: 5 augustus 2023
Bron: NASA/JPL