Astronomisch NieuwsRuimtevaart

Eerste foto’s van Pluto’s maan Nix

De New Horizons heeft een foto gemaakt van de kleine maan Nix. De foto is op 13 juli 2015 gemaakt toen de New Horizons zich op een afstand van ongeveer 590.000 kilometer van de maan bevond. Wetenschappers denken dat we tegen één van de punten van de langwerpige maan aan kijken. De kleinste details zijn ongeveer 6 kilometer groot. Het maantje zelf heeft een doorsnede van ongeveer 40 kilometer.

Nix, één van de maantjes van Pluto
Nix, één van de maantjes van Pluto. De maan heeft een doorsnede van ongeveer 40 kilometer. Op de foto zijn details tot ongeveer 6 kilometer zichtbaar.

Nix, ook bekend als S/2005 P 2, werd in mei 2005 ontdekt op foto’s die waren gemaakt met behulp van de Hubble Space Telescope. Op de ontdekkingsfoto is Nix meer dan 6000 maal lichtzwakker dan Pluto.

De maan is vernoemd naar de Griekse godin van de duisternis en de nacht. In de mythologie is Nix ook de moeder van Charon. Men denkt dat de manen van Pluto tijdens een grote inslag zijn ontstaan.

Nix draait met een periode van 25 dagen om Pluto heen. De afstand tot Pluto bedraagt 48.700 kilometer.

Onderzoekers van de NASA hebben onlangs ontdekt dat de banen van Nix, Hydra en Styx in een resonantie aan elkaar zijn verbonden. Dit betekent dat er een vaste verhouding is tussen hun omlooptijden. Dit lijkt heel erg op de resonantie die de manen Io, Europa en Ganymedes hebben met hun planeet Jupiter.

19 juli 205

Foto credit: NASA / Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory