Ruimtevaartnieuws

Wie heeft SkyNet-1A verplaatst?

Er hangt een mysterie rond de afdankmanoeuvres van de oudste satelliet van het Verenigd Koninkrijk.

De communicatiesatelliet Skynet-1A.
De communicatiesatelliet Skynet-1A. Credit: GB News

Een al 50 jaar dode satelliet belandde duizenden kilometers van waar hij zou moeten zijn. In plaats van het hiernamaals door te brengen in een orbitaal kerkhof cirkelt de communicatiesatelliet nu om onbekende redenen boven Amerika, waarschijnlijk omdat iemand hem daarheen heeft verplaatst.

Skynet-1A werd in 1969 gelanceerd naar een geostationaire baan boven Oost-Afrika en werd door het Britse leger gebruikt voor communicatie. Aan het einde van zijn leven zou de satelliet naar een punt in zijn baan drijven waar hij in vrede kan sterven, weg van het risico om andere kapotte satellieten tegen te komen. In plaats van passief wegdrijven werd de satelliet op mysterieuze wijze naar ene geheel nieuwe positie in zijn baan gestuurd, op 36.000 kilometer boven Amerika. Op zijn huidige positie heeft de lang geleden overleden satelliet een grotere kans op een botsing met andere stukken ruimteafval.

BBC verslaggever Jonathan Amos heeft onlangs het mysterie van Skynet-1A blootgelegd door te onderzoeken wie de oudste satelliet van het Verenigd Koninkrijk ergens in de jaren ’70 heeft verplaatst. Nog vreemder is dan het de Amerikanen kunnen zijn geweest.

Gebaseerd op hoever de satelliet van zijn oorspronkelijke locatie is geëindigd was dit geen passieve drift van de grote communicatiesatelliet. In plaats daarvan heeft iemand doelbewust de stuwraketten van de satelliet afgevuurd om hem naar het westen te verplaatsen.

Skynet-1A, gebouwd in de Verenigde Staten werd gelanceerd aan boord van een Delta-raket van de Amerikaanse luchtmacht. Toen de satelliet werd gelanceerd testten de VS de satelliet in de ruimte voordat ze de controle overdroegen aan de Royal Air Force. Sommige documenten die verband houden met de satelliet, die door de BBC zijn ingezien, suggereren dat de controle over Skynet-1A in juni 1977 aan de VS werd teruggegeven en dat de Amerikanen verantwoordelijk waren voor de uiteindelijke controle over de satelliet.

Vreemd genoeg belandde de satelliet halverwege de wereld, precies boven Amerika (satellieten in een geostationaire baan blijven op dezelfde plek boven het aardoppervlak gefixeerd). De laatste manoeuvre van Skynet-1A had de satelliet omhoog moeten brengen naar een hogere baan, een gebied dat bekend staat als een orbitaal kerkhof voor ter ziele gegane satellieten om uit de problemen te blijven. Tegenwoordig houdt het Britse ministerie van defensie de satelliet in zijn huidige baan nauwlettend in de gaten om alert te blijven op mogelijke botsingsdreigingen.

Het is duidelijk dat het niet ideaal is om niet te weten waar onze spullen zich in de ruimte bevinden, of we het nu hebben over een geostationaire baan of een lage aardbaan. Het wereldwijde Space Surveillance Network van het ministerie van defensie houdt momenteel meer dan 27.000 stukken ruimteschroot in de gaten. Rondvliegend ruimteschroot loopt het risico te botsen met andere satellieten in de baan, en dode, drijvende ruimtesondes maken de zaken alleen maar erger.

Ruimteschroot was geen urgent probleem toen Skynet-1A werd gelanceerd, maar dat is het nu zeker wel geworden. Daarom moeten bedrijven in de gaten houden waar hun satellieten in de baan om de Aarde terechtkomen en ze in de gaten houden, zelfs die satellieten die al meer dan 50 jaar dood zijn.

Eerste publicatie: 17 november 2024
Bron: diverse persberichten